Master kamp

Master kamp Fondacije Dobar glas sa violinistom Nemanjom Radulovićem je osmišljen 2021. godine sa idejom da podrži mlade talentovane umetnike na početku profesionalne karijere. Cilj Master kampa je da kroz individualne časove sa Nemanjom Radulovićem, ali i uz rad sa drugim ekspertima iz oblasti, polaznici steknu neophodna znanja potrebna za razvoj umetničke karijere, prvenstveno na planu interpretacije ali i drugih profesionalnih veština. Jedan od ciljeva je i unapređenje izvođačke i edukativne platforme za mlade muzičke umetnike, odnosno, razvoj njihove dalje afirmacije.

Program Master kampa obuhvata:

  • pojedinačne časove interpretacije sa Nemanjom Radulovićem
  • pripreme za orkestarske audicije kao i simulaciju audicije sa analizom nastupa i savetima
  • predavanje i konsultacije sa profesionalnim inostranim agentom
  • interni koncert tokom trajanja Master kampa
  • savete za početak profesionalne karijere, koncerte i internacionalna takmičenja

Master kamp fondacije Dobar glas sa violinistom Nemanjom Radulovićem predstavlja jedinstveni susret i rad na razvoju profesionalne karijere za četvoro mladih violinista odabranih na audiciji uzrasta od 18 do 30 godina. Sa njima se tokom sedam dana radi na interpretaciji, pripremi za koncerte i internacionalna takmičenja. Pored toga, program obuhvata i simulaciju orkestarskih audicija, susret sa profesionalnim agentom iz londonske agencije kao i dva koncertna nastupa.

Fondacija Dobar glas obezbeđuje stipendije za 4 polaznika Master kampa koji će biti odabrani od strane stručne komisije Fondacije i Nemanje Radulovića. Stipendija pokriva potpune troškove kotizacije, prevoza, hrane i smeštaja.

Saradnja fondacije Dobar glas i Nemanje Radulovića započeta je 2020. godine, a 2021. godine održan je prvi Master kamp.

Prvi i drugi Master kamp realizovani su u Kaštelu Ečka, a završni koncerti su održani u crkvi Sv. Jovana Krstitelja u Ečki. Na završnom koncertu prvog Master kampa stipendisti su nastupili sa Zrenjaninskim kamernim orkestrom. Za potrebe završnog koncerta drugog Master kampa formiran kamerni orkestar fondacije Dobar glas koji je svirao sa stipandistima.

Dobitnici stipendije za 2021. godinu su Andrej Balaž, Veronika Mona Bogić, Kristina Marušić i Kata Stojanović, Stipendije za Drugi Master kamp su dobile Veronika Mona Bogić, Anika Goldner, Staša Žikić i Kata Stojanović.

Stipendiju za Master kamp 2023. godine su dobile Jana Jakovljević, Staša Žikić, Olivera Mitrović i Miona Topalović.

 

Predavači

Nemanja Radulović

Srpsko-francuski violinista Nemanja Radulović, svojom jedinstvenom energijom i iskrenošću, uzbudljivim virtuoznošću, dubinom izraza i hrabrim izborom repertoara, strastveni je zagovornik moći muzike da poveže ljude. Njegov dugo očekivani debi na BBC Proms festivalu 2019. godine sa Simfonijskim orkestrom Burnmuta i dirigentom Kirilom Karabicom obuhvatio je izvođenje Barberovog Violinskog koncerta koje je ocenjeno kao izvođenje “sa lirskom delikatnošću… i ..super- virtuoznošću” (Tajms).

Ekskluzivni ugovor sa izdavačkom kućom Warner Classics potpisao je 2021. godine, a debitantski album Nemanje Radulovića sa tom izdavačkom kućom – ROOTS – predstavlja očaravajuće muzičko putovanje nadahnuto njegovim dosadašnjim brojnim uticajima i inspiracijama. Njegov prethodni album, Baïka , poslednji u nizu od devet uspešnih albuma objavljenih za izdavačke kuće Deutsche Grammophon i Universal Music Group, BBC Music Magazin je opisao kao ``vatreni vrtlog strasti…'', dodelilo mu 5 zvezdica i prestižnu nagradu Critics’ Choice Award. Magazin Gramophone pohvalio je „maštovita uparivanja“ albuma Baïka, rekavši da „...Radulović izvodi [Hačaturijanov Koncert za violinu] “vatreno i moćno…“ i da „…sa Radulovićem kao naratorom, ovaj album pripoveda zadivljujuće priče”. Njegov najnoviji album za Warner Classics, objavljen u novembru 2023. godine, sadrži Betovenov Koncert za violinu i Radulovićev aranžman čuvene Betovenove Krojcerove sonate.

Nedavni i predstojeći nastupi Nemanje Radulovića uključuju angažmane sa Njujorškom filharmonijom, Kamernim orkestrom iz Los Andjelesa, Nemačkom kamernom filharmonijom iz Bremena, sa orkestrom the Hallé, Simfonijskim orkestrom iz Kvebeka; veliku turneju po Velikoj Britaniji sa Simfonijskim orkestrom Javle i dirigentom Haimeom Martinom; rasprodate nastupe sa ansamblom Double Sens na renomiranim festivalima kao što su stadion Tašmajdan u Beogradu sa deset hiljada posetilaca, the Folle Journée u Nantu i Chorégies d’Orange, kao i nastupi u prestižnim salama kao što su Teatar Jelisejskih polja u Parizu i Berlinska filharmonija, i bečki Koncerthaus.

Dobitnik nagrade Eho Klasik za najboljeg debitanta godine 2015. godine, gospodin Radulović je okupio legiju vernih obožavalaca širom sveta koji uživaju u njegovim nastupima sa mnogim vodećim svetskim orkestrima kao što su Minhenska filharmonija, Državni simfonijski orkestar iz Berlina, Štatskapele iz Drezdena, Kraljevska filharmonija iz Liverpula, Tokijski simfonijski orkestar, Jomiuri Nipon simfonijski orkestar iz Tokija, Španski

nacionalni orkestar, Filharmonija holanskog radija, Filharmonija severnonemačkog radija u Hanoveru, Simfonijski orkestar zapadnonemačkog radija u Kelnu, Filharmonija radija Francuske, Belgijski nacionalni orkestar, Nacionalni orkestar Lila, Nacionalni simfonijski orkestar italijanskog radija i televizije u Torinu, Toskanski orkestar, Tampere filharmonija, Kraljevski filharmonijski orkestar, Filharmonija Kopenhagen, Ženevski Kamerata orkestar, Simfonija Kvinslenda, Orkestar Makaa i Simfonijski orkestar iz Bilbaoa.

Nemanja gaji jednaku strast prema intimi kamernog muziciranja, i sve aktivnije drži resitale na mnogobrojnim međunarodnim scenama. Do sada je nastupao u remoniranim koncertnim dvoranama poput Karnegi Hola u Njujorku, Koncertgebau u Amsterdamu, dvorani Filharmonije u Berlinu, Sali Plejel i Teatar Jelisejskih polja u Parizu, Megaron u Atini, Santori Hol u Tokiju, Pozorišta Kolon u Buenos Ajresu i Dvorani resitala u Melburnu. Među brojnim saradnicima sa kojima nastupa su Marijel Nordman, Lor Favr-Kan i Suzan Manof.

Umetnik koji nastoji da proširi granice klasične muzike, gospodin Radulović takođe redovno nastupa, kao izvođač i vođa ansabla, sa svojim kamernim ansamblom Double Sens, koji je nedavno postigao veliki uspeh sa svojim nesvakidašnjim muzičkim filmom pod nazivom “Unique (Jedinstven) – umetnik, mesto, koncert”, u kome su izvedene odabrane kompozicije Baha i delovi Četiri godišnja doba Vivaldija, kao i novi aranžman Šeherezade Rimskog-Korsakova, koji je radio čest saradnik ansambla, Aleksandr Sedlar. Sve snimljeno i odsvirano uživo na neolitskom lokalitetu u Karnaku, Francuskoj. Drugi objavljeni albumi ovog ansambla su Paganini Fantasy (2013), Journey East (2014), BACH (2016), Tchaikovsky (2017) i Baïka (2018).

Priznanja gospodinu Raduloviću za rad u klasičnoj muzici i doprinos uključuju Međunarodno otkriće godine, nagrada koju dodeljuje Victoires de la musique classique (2005), počasni doktorat Univerziteta umetnosti u Nišu, Srbija i ELLE Style Award za muzičara godine (2015). Imenovan je za viteza reda umetnosti i književnosti (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres) 2017. godine. Bio je pobednik više međunarodnih violinskih takmičenja, među kojima su Joseph Joachim u Hanoveru, George Enescu u Bukureštu i Stradivarius u Kremoni.

Nemanja Radulović je rođen u Srbiji 1985. godine. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kod prof. Dejana Mihailovića, na Visokoj školi za muziku i pozorište u Sarbrikenu i na Pariskom konzervatorijumu kod prof. Patrisa Fontanaroze.

Stefani Fontanarosa


Stefani Fontanarosa potiče iz porodice umetnika, a počela je da se bavi muzikom već od treće godine. Njeno celokupno muzičko obrazovanje praćeno je brojnim nagradama za klavir, harmoniju, korepeticiju, ansambl muziku, pevanje. Nastupala je kao solista sa l’Orchestre de Massy i Les Archets iz Pariza, i jednako bila angažovana u više kamernih sastava. Učestvovala na prestižnim festivalima Saint- Denis, Sully-sur- Loire i La Chaise-Dieu, manifestacijama kao što su “La Nuit des Musiciens” i “Transclassiques”, kao i na turnejama u Japanu, Italiji, Švajcarskoj, Maleziji, Srbiji…

Oprobala se u različitm muzičkim izvođenjima: u spoju muzike i teatra, predstavama za decu, baziranim na delima Babar Fransisa Pulanka i Alisa u zemlji čuda, zatim u delima izvođenim na nacionalnoj sceni - L’école des femmes (Comédie Française) i originalnoj produkciji Festivala u Avinjonu C’est toujours ça de pris! sa glasom i klavirom. Bila je angažovana šest godina u kreiranju programa koncerata Akademije na Festivalu u Verbijeu (Švajcarska). Tokom koncertne turneje “Tri tenora”, dve godine je bila u muzičkoj pratnji Lućana Pavarotija, od 1998. godine u Champ de Mars u Parizu, zatim Tokiju, Pretoriji i Detroitu. Takođe, strastveno je rukovodila brojnim operskim produkcijama u okviru različitih konzervatorijuma poput pariškog CNSM tokom deset godina, CNSM iz Liona i CRR iz Perpinjona.

Njena permanentna želja za otkrivanjem različitih vidova umetnosti dovela ju je na scenu sa pop muzičarima sa kojima je bila na turneji nekoliko meseci, kao i u svet filma gde je sarađivala sa Marion Kotijar. Nepresušno interesovanje za sve forme umetnosti i najraznovrsnije estetike je dovelo do stvaranja jednog hibridnog i ličnog projekta u kojem se prožimaju savremena i elektronska muzika, u realizaciji dua Deixis. Redovno nastupa sa violinistom Nemanjom Radulovićem u okviru ansambla Double-Sens sa kojim je obišla svet i snimila nekoliko albuma od kojih su poslednja tri objavljena u izdanju Deutsche Grammophon. Njen razvojni put oslikava želju da deli muziku sa svima koji kao i ona smatraju da ova vrsta umetnosti svima donosi radost i osećanja.

Ksenija Milošević


Ksenija Milošević je rođena 1982. godine u Beogradu. Violinu svira od svoje četvrte godine, a Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu je upisala sa 14 godina. Diplomirala je i magistrirala u klasi prof. Dejana Mihailovića. Na raznim takmičenjima je osvajala brojne nagrade. Ksenija Milošević je od svoje 16 godine stalno zaposlena kao zamenik koncertmajstora Beogradske filharmonije i 2018. godine je obeležila 20 godina rada u ovom orkestru. Od 2006. godine je stalni član trija Singidunum sa kojim aktivno nastupa širom zemlje. Bila je član mnogih kamernih ansambala i orkestara kao što su Ansambl violina, Majstori gudači, Balkanska kamerna akademija, kamerni orkestar Sinfonijeta, kamerni orkestar Ljubica Marić, Ognjen i prijatelji, sa kojima je nastupala širom Evrope i snimila dva CD-a.

Aktivni je član i solista ansambla Double Sens, koji sa solistom Nemanjom Radulovićem nastupa širom sveta i sa kojima je snimila četiri CD-a od kojih su tri za Dojče Gramofon. Kao solista je nastupala sa mnogim kamernim orkestrima kao i sa simfonijskim orkestrima kao što su Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS-a, simfonijski orkestar Stanislav Binički, i dr.

Tijana Milošević


Tijana Milošević (1978) počela je da svira violinu u svojoj četvrtoj godini. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisala je sa 15 godina, gde je diplomirala i magistrirala u klasi prof. Dejana Mihailovića. Specijalizirala je na Džulijardu, kao student Doroti Dilej i Luisa Kaplana, a pohađala je i majstorske kurseve kod Icaka Perlmana i Džošue Bela. Godine 1998. postala je najmlađi koncertmajstor u istoriji Beogradske filharmonije. Tijana Milošević je bila angažovana i kao zamenik koncertmajstora Atinske kamerate, a pored pozicije koncertmajstora Beogradske filharmonije, radi i kao koncertmajstor kamernog ansambla Double sense, koji sa solistom Nemanjom Radulovićem nastupa širom Evrope.

Objavila je nekoliko CD izdanja za PGP RTS, među kojima se izdvajaju solo album u oblasti klasične muzike Muzika za Tijanu i etno džez klasik ambijental CD pod nazivom World music contact.

Tijana Milošević svira na violini Enrico Rocca (Đenova, 1910), koja je vlasništvo Beogradske filharmonije.

Žulijet Viks


Žulijet Viks je završila osnovne i master studije Kulture i kreativnosti na Kings koledžu u Londonu, i pridružila se agenciji IMG Artists 2017 godine.

Od 2021. godine, na svoju listu umetnika sa kojima sarađuje je upisala Kathryn Enticott. Danas, ona radi sa dirigentima kao što su Franz Welser-Most, Lio Kuokman i Nikolaj Szeps-Znaider, violinistima Nemanjom Radulović, Sarah Chang i Johan Dalene, pijanistkinjom Jeneba Kanneh-Mason, kao i sa gitaristom Milošem Karadaglićem. 

Žulijet je polu Francuskinja i polu Kineskinja, odrasla je u Hongkongu.

 

Stipendisti

Miona Topalović

Miona Topalović je student treće godine Fakulteta muzičkih umetnosti u klasi profesorke Ivane Aćimovski-Žikić. Trenutno je Erazmus stipendista i studira kod prof. Marka Ricija na Univerzitetu za muziku u Manhajmu, Nemačka. Pod menstorstvom profesorke Radane Vranešević bila je dugi niz godina, a srednju školu završila je u klasi profesorke Mine Nikolić. Od 2012. godine bila je polaznik Interpretativnog studija violine profesora Dejana Mihailovića.
Imala je niz solističkih koncerata i nastupa u Beogradu (Zadužbina Ilije M. Kolarca, Galerija Srpske Akademija nauke i umetnosti, Artget sala Kulturnog centra Beograda, Skupština grada Beograda, Atrijum Narodnog pozorišta). U okviru KotorArt –Festivala gudača, imala je resitale u koncertnoj sali Svetoga Duha.
Osvajala je veliki broj visokih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima od kojih se ističu: „Stringfest“ ,laureat, Republičko takmičenje , laureat, međunarodna takmičenja; Jozef Micka“, Prag I nagrada, ,,Talenti za Evropu“ Slovačka, II nagrada, ,,Jaroslav Kocian“ Češka, I nagrada, ,,Ohridski biseri”, I nagrada, Makedonija.

Kao dobitnik ,,Emcy” (European Union of Music Competitions for Youth) nagrade učestvovala je na Petom internacionalnom festivalu „Evropski koncerti u Sant Peterburgu“ i svirala uz pratnju omladinskog simfonijskog orkestra u fiharmonije ,,D.D.Šostakoviča“. Sa drugim dobitnicima nagrade nastupala u kvartetu i drugim kamernim sastavima na koncertima u Luksemburgu, Belgiji.
Kao član kamernog sastava godinama je nastupala sa kamernim orkestrom Artlinka. Aktivan je član ,,Gudačke reprezentacije mladih” koja je nastupala na EXPO-u u Dubaiju 2020. i imala koncerte širom zemlje.
Pohađala je mnoge majstorske kurseve profesora i umetnika: Stefan Milenković, Nemanja Radulović, Arkadij Vinokurov, Pavela Doležala, Uki Ovaskainena, Krištof Baratia, Ištvan Vardai, Đorđe Mandolezija, Milice Zulus... Miona je stipendista Fondacije za mlade talente grada Beograda i zahvaljujući njima svira na violini maestra Đovani Lazara iz Padove.

Olivera Mitrović

Olivera Mitrović, rodjena je 2001 . godine u Novom Sadu. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je u m.š. Isidor Bajić u Novom Sadu. Osnovne akademske studije završila je 2022. godine na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi vanr. prof. Roberta Lakatoša. Trenutno zavrsava master akademske studije u klasi vanr. prof. Roberta Lakatoša. Dobitnica je mnogih prvih nagrada kao i titula ”laureat” na međunarodnim i republičkim takmičenjima, iz oblasti violine, solfeđa, teorije muzike, kamerne muzike i orkestra. Grad Novi Sad je više godina za redom, njen rad nagrađivao Vidovdanskom nagradom, namenjenom za sva prva mesta ostvojena iz svih oblasti nauke i umetnosti, na visokim i prestižnim takmičenjima. Bila je ambasador Srbije a ujedno i koncertmajstor Evropskog omladinskog orkestra” TRIORKA", gde se okupljaju najbolji mladi umetnici iz Velike Britanije, Nemačke i Srbije. Bila je koncertmajstor omladinskog simfonijskog orkestra koji je izabran za najbolji omladinski orkestar u Evropi, na takmičenju u Belgiji 2017. godine, sa titulom ”summa cum laude". Uz još nekoliko umetnika, bila je izabrana da predstavi svoju umetnost britanskom kraljevskom paru, u poseti Novom Sadu.

Deo je ”Gudačke reprezentacije mladih izvođača” čiji je idejni tvorac i mentor prof. Stefan Milenković. Kao deo reprezentacije, u februaru 2022. godine, učestvovala je u obeležavanju Dana državnosti Srbije, na najvećoj svetskoj izlozbi - DUBAI EXPO2020.
2021 . pridružila se profesionalnom kamernom ansablu - Kamerata Novi Sad. Deo je i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, za koji je audiciju položila u novembru, 2022. godine. Ovogodišnji je stipendista banke Intesa, koja će stipendirati njeno učešće na ”Medunarodnom Violinskom Institutu violiniste Stefana Milenkovića”. Do sada, nasupala je u Srbiji, Sloveniji, Italiji, Nemačkoj, Belgiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Makedoniji, Hrvatskoj, Rumuniji..
Učestvovala je na festivalima kao što su ”EMJ” (Belgija), ”Ohridsko leto” (Makedonija), ”Tartini” (Slovenija), ”Artlink” (Srbija), ”Neo festival”(Srbija), ”Blisko!” (Srbija), ”Arlemm” (Srbija) ”Eufonija” (Srbija), ”Novosadski džez festival” (Srbija) ”Dunavska sonata” (Srbija)...Sarađivala je sa eminentnim muzičarima kao što su Tymur Melnyk, Stefan Milenković, Nemanja Radulović, Simone Lamsma, Bojan Sudjić, Ksenija Janković, Benjamin Zirvogel,Kemal Gekić, Jovan Maljoković, Tatjana Balashova, Micho Dimitrov, Marko Josifoski, Arkadi Winokurow, Nicholas Daniel, Aleksandra Vrebalov, Diana Adamyan, Ana Krstajić i drugi..

Jana Jakovljević

Jana Jakovljević rođena je 2005 u Beogradu. Osvojila je brojne nagrade na međunarodnim muzičkim takmičenjima kao što su:
- I nagrada i laureat na takmičarskom memorijalu "Dušan Protić"; I nagrada na međunarodnom takmičenju "Ohridski biseri" u FJR Makedonija, laureat republičkog takmičenja u Srbiji, 2014, 2016, i 2018. godine 
-2015. godine III nagrada na međunarodnom takmičenju "Jaroslav Kocian" u Češkoj.
-Gran Prix na Festivalu Slovenačke Muzike u Moskvi, Rusiji 2017.
-2017., "Il Piccolo Violino MAGICO" San Vitu al Tagliamento, Italija, nagradu za najbolje izvodjenje virtuoznog komada
-2017. II nagrada na međunarodnom takmičenju "Artur Grimiaux" u Briselu
-2022. Grand Prize i I nagrada na London International Music Competition

Bila je član mnogih kamernih i simfonijskih orkestara i organizacija u Srbiji kao što su: Organizacija i kamerni orkestar "Art Link Virtuosi", orkestar "Accademia archi de Arrigoni" Italija i "Dečija filharmonija". Od 2022. godine član je prestižnog kamernog sastava LGT Young Soloists, sa kojima je nastupala u mnogim zemljama kao što su Švajcarska, Nemačka, Austrija, Norveška, Italija… Takodje, stipendista je Fondacije ‘Dobar Glas’ 2018. godine. 
Učestvovala je na mnogim masterklas ovima sa prestižnim muzičarima kao što su Roman Simović, Pavel Vernikov, Maxim Rysanov, Gordan Nikolić, Ivri Gitis, Igor Tkačuk, Timur Melnik, Itamar Golan. 
Jana je dobitnica stipendije za "Negri violin program", u Gstaad Švajcarskoj, gde je studirala sa renomiranim violinistima prof. Hu Kunom i prof. Migelom Negri (2017-18). 
Trenutno je učenica 'Yehudi Menuhin škole' muzike u Londonu, Engleska od 2018, a od Septembra 2023 godine pohadjaće prestižnu Royal Academy of Music, u Londonu; u klasi profesora Romana Simovića. 

Staša Žikić

Staša Žikić rođena je 9.12.2001.god u Beogradu. Student je treće godine FMU u Beogradu u klasi red.prof. Ivane Aćimoski-Žikić. Srednju muzičku školu ,,Dr Vojislav Vučković'' u Beogradu završila je u klasi Biljane Stevanović. Do 2018.god, bila je učenik muzičke škole ,,Kosta Manojlović'' u Zemunu, a od 2013.god. u Odeljenju za talente pri mizičkoj školi ,,Kosta Manojlović'', koje je otvorilo i podržalo Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Tokom školovanja osvojila je niz prestižnih Republičkih i Međunarodnoh nagrada:
Međunarodno takmičenje ,,Jaroslav Kocijan'' 2017. Usti nad Orlici (Češka) - treća nagrada; Međunarodno takmičenje ,,Ohridski biseri'' (Ohrid, Makedonija) 2018. druga nagrada; Međunarodno takmičenje ,,Nedeljka Simjonova'' u Haskovu (Bugarska) 2016.-druga nagrada; Međunarodno takmičenje Konstantinus 2021. godine, prva nagrada; Međunarodno takmičenje gudača u Nišu 2015., 2017. i 2019. od.- prve nagrada; Finalista MiN International Music Competition for Strings, Narvik-Norway 2018.; Laureat takmičenja ,, Art of strings” , Kragujevac, decembar 2018; Međunarodno takmičenje ,,Petar Konjović'' 2015.- druga nagrada; Internacionalno takmičenje ,,Konstantin veliki'' 2021.-prva nagrada; Republičko takmičenje 2016. i 2018.- prva nagrada; Festival ,,Radost muziciranja'' 2017. Beograd, – prva nagrada; Međunarodno takmičenje gudača u Nišu 2011.- druga nagrada; Međunarodno takmičenje STRINGFEST u Sremskoj Mitrovici 2013.- druga nagrada; Republičko takmičenje 2014.- druga nagrada; Republičko takmičenje 2010.- druga nagrada; Takmičenje ,,Binički'' Beograd, 2013.- prva nagrada; Takmičenje ,,Binički'' Beograd, 2014.- prva nagrada; Festival muzičkih škola Srbije 2013., Pančevo, prva nagrada.

Pohađala je kurseve i usavršavala se kod prof. Stefana Milenkovića, Dragutina Mladenovića (ARLEMM 2019. I 2015.), prof. Tatjane Balašove (Rusija), Angela Stankova (Bugarska), Igora Voločina (Francuska), Pavela Vernjikova i Lazara Miletića. Stipendista je Fonda za mlade talente Republike Srbije od 2016.god. Dobitnica je godišnje nagrade ,,Dositeja'' za 2017. 2018. i 2019.godinu od strane Fonda za mlade talente Republike Srbije. Nakon izuzetnog nastupa na međunarodnom takmičenju ,,Ohridski biseri'' 2018.godine dobila je stipendiju i poziv za školovanje u San Francisku (San Francisco state university scholarships) (http://ohridskibiseri.org.mk/final-results-of-the-ohrid-pearls-international-competitions-2018/).

Nastupala je na mnogim koncertnim podijumima kao solista i predstavnik FMU u Beogradu: Velika sala KNU, Galerija KNU, Galerija SANU, SKC, Kuća Kralja Petra, solistički koncert u sali CLU Gvarnerijus i Galeriji SANU, Muzej Narodnog pozorišta, u Narodnoj bibilioteci, Konaku knjeginje Ljubice, Galeriji ARTGET, UK Stari grad itd

Član je kamernog orkestra Gudači Sv. Đorđa, sa kojim je nastupila i kao solista, u saradnji sa dirigentom Srboljubom Dinićem u Skipštini Grada Beograda i Belikoj sali KNU. Na svečanom koncertu FMU u Beogradu nastupila je u Velikoj sali KNU kao solista decembra 2021. godine. Imala je koncerte kao solista sa orkestrima MasterArt akademije i Art link u Beogradu, takođe u Velikoj sali KNU.

Staša Žikić je izabrana da ovog leta bude učesnik na Colluvio CHAMBER MUSIC Academy.

Anika Goldner

Anika Goldner (22), rodjena u Beogradu, redovan je student četvrte godine fakulteta na Muzičkoj Akademiji u Gracu (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz) u klasi profesorke Vesne Stanković-Moffatt.

Osnovnu, kao i Srednju Muzičku školu “Davorin Jenko" završila je u Beogradu, u klasi profesorke Marije Kovačević. Srednju muzičku školu završila je sa uspehom djaka generacije.

Od preko 20 prvih nagrada koje je osvojila na takmičenjima širom Srbije, najviše se ističu prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije (2018., 2016., 2012., 2010, i 2008. godine), kao I mnogobrojne nagrade na drugim medjunarodnim takmičenjima (Medjunarodno takmičenje Petar Konjović, Medjunarodno takmičenje Aleksandar Glazunov, Pariz)

Za vreme školovanja, nastupala je na brojnim koncertima kao solista, u orkestru ili kamernom sastavu širom Srbije (Kolarac, Beogradska filharmonija, Narodno Pozorište, Srpska Akademija Nauka i Umetnosti, Skupština grada Beograda..), kao i širom Evrope (Festspielhaus Baden-Baden, Teatro Djuzepe Verdi u Milanu, Filharmonija u Linzu, Filharmonija u Gracu, Nemačka, Češka, Italija, Slovenija…)

Pohadjala je Letnju školu Kamerne muzike I medjunarodni festival "Musica Mundi" u Belgiji, gde je u klasi Marka Mesendžera (Rojal Akademija, London) prisustvovala predavanjima Vadima Repina i Ivrija Gitlisa, kao I masterklas kamerne muzike Colluvio (pod mentorstvom Milane Chernyavske, Klausa Kristijana Šustera I Olivere Milić – Hirscher) gde je kao vodja kvinteta nastupala u Beču i Pragu..Takodje je učestvovala na festivalu Emira Kusturice“Boljšoj”, na Mokroj Gori (2013, 2015, 2017), Fesyvalu u Forliju (Italija), itd.

Pohadjala je majstorske kurseve Timura Meljnika, Gorjana Košute, Marka Josifovskog, Mateje Marinkovića, Roberta Lakatoša, Dejana Mihailovića.

Od 2015. do 2017. bila je član ESYO orkestra u kome je nastupala širom Italije I Slovenije. Takodje je 2020 bila učesnik orkestra Euphony (Austria).

U decembru 2019. godine nastupala je u Bečkom kamernom orkestru na Novogodisnjem koncertu u Festspielhaus-u u Baden Badenu.
Dobitnik je nagrade “Dositeja” I korisnik je Fondacije za mlade talente grada Beograda.

Od 2020.-2021. godine bila je korisnik stipendije Muzičke Akademije u Gracu kao student sa odličnim uspehom tokom školovanja.

Bila je korisnik violine (Anton Haff) fondacije “Albert-Eckstein Stiftung” od 2020. do 2021. godine.

Kristina Marušić

Kristina Marušić rođena je u Beogradu 2001. godine i violinu svira od svoje sedme godine. Trenutno je student prve godine na FHNW – Muzičkoj Akademiji u Bazelu, Švajcarska u klasi Gaja Braunštajna i završne godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi Roberta Lakatoša. SMŠ i OMŠ ”Davorin Jenko” u Beogradu, instrument violina završila je u klasi Marije Kovačević, a OMŠ instrument klavir u klasi Marije Janković i Bojane Božić Simišić.

Javne solo nastupe ili sa kamernim sastavima imala je širom ne samo Srbije već i cele Evrope (u Nemačkoj, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj). brojne solističke koncerte imala je u Galeriji SANU, Skupštini grada Beograda, Kući Kralja Petra I, Kulturnom centru Rakovica, Multimedijalnoj Sali u Novom Sadu itd. Nastupala je i u Beogradskoj filharmoniji, Ljubljanskoj filharmoniji, Rezidenciji Japana, Rezidenciji Indonezije, Narodnom pozorištu, Pozorištu na Terazijama, Kalemegdanu itd. 

Kao solista u pratnji orkestra nastupala je u Velikoj Sali Kolarčeve zadužbine i Kulturnom centru Rakovica, a kao solista u pratnji gudačkog ansambla Roberta Lakatoša u Beogradu i u Gradskoj kući u Novom Sadu.

U toku školovanja Kristina je osvojila preko 30 nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima od kojih su najvažnije: Laureat na međunarodnom takmičenju „Grand  Prize Virtoso“, London, Laureat na međunarodnom takmičenju gudača “Aleksandar Glazunov” u Parizu, nagrade na međunarodnom takmičenju „Gianluca Campociaro“ u Italiji i Nedalka Simeonova u Bugarskoj, Ohrid Pearls u Makedoniji kao i brojne prve nagrade na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima u Srbiji.

2018. godine Radio Televizija Vojvodine snimila je reportažu sa Kristinom u svom serijalu „Obično, a vrhunski“ posvećenom mladim talentima.

Dobitnik je nagrade Fonda za mlade talente Republike Srbije - Dositeja za od 2013. do 2017., stipendista Fonda za talente grada Beograda za 2017, 2018. godinu i od 2018. do 2021. godine je stipendista Fonda za talente „Privrednik“ iz Novog Sada kao i primalac stipendije za mlade talente Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Takođe je dobitnik nagrade za Izvrsnost u studiranju u 2017/2018,  Akademije umetnosti u Novom Sadu (prosek 10/10)

U 2020/2021. dobitnik je stipendije Muzičke akademije u Bazelu, Lyra Fondacije iz Švajcarske.

Kao član kamernog orkestra Moritzburg Festival Akademije nastupala je u Berlinskoj Filharmoniji, a sa Kamernim orkestrom Muzičke Akademije u Bazelu u  dvorani Stadt Casino Bazel.

Od 2015. do 2017. bila je je član European Spirit of Youth Orchestra– ESYO . 2016. godine izabrana je za koncertmajstora ESYO na tronedeljnoj letnjoj turneji po Italiji, Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji. 

Časove kamerne muzike pohađala je kod Aleksandra Sitkovetskog, Gaja Braunštajna, Mire Vang, Jana Voglera, Leonida Kerbela i Marka Mesindžera, kao i majstorske kurseve kod Aleksandra Sitkovetskog, Aleksandre Sum, Ivrija Gitlisa, Herberta Greenberga, Qian Zhou, Igora Tkatchouka, Mateje Marinkovića i Timura Melnyka. 

Kristina je izuzetno aktivna i u kamernoj muzici. U Bazelu već svira sa četiri različita kamerna sastava, dva gudačka kvarteta i dva klavirska trija, a u Srbiji je član klavirskog tria „AROM’“’, gudačkog kvarteta „Ignis“ i Kamernog ansambla Roberta Lakatoša. Dugi niz godina bila je član  „Beogradske dečije filharmonije“, „Master Art Akademije“.

Kristina svira na violini iz 19. veka i gudalu ručne izrade Vladimira Radosavljevića, zahvaljujući donaciji Fondacije za mlade talente grada Beograda.

Andrej Balaž

Andrej Balaž, violinista rođen 14.05.2004 godine u Novom Sadu. Potiče iz porodice profesionalnih muzičara. Još od najmlađih dana pokazuje sklonost i interesovanje za klasičnu muziku. Prve časove violine dobija sa sedam godina od svog oca. Nižu muzičku školu upisuje sa devet godina i završava je za četiri u klasi prof. Vitalij Gulijčuka, a osnovnu školu završava sa „Vukovom diplomom“ za šest godina. Danas je Andrej sa šesnaest godina student druge godine Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Florijana Balaža.

Za kratko vreme osvaja više od 50 prvih nagrada i zvanja Laureata na domaćim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima. Neke od najznačajnih nagrada su: Republička takmičenja i „String fest“ - Srbija, „Tartini“ – Slovenija, „Ars nova“ – Italija, „Daleki Akordi“ - Hrvatska, „Svirel“ - Slovenija, „GianLuca Campochiaro“ – Italija, „Jaroslav Kocian“ – Češka, Grand – prix takmičenja „Slovenske muzike“ Moskva – Rusija. Andrej je više godina za redom dobitnik „Vidovdanske nagrade“ Gradske uprave za kulturu i „SPECIJALNE DIPLOME“ Pokrajinskog sekretarijata za kulturu za kontinuirano postizanje vrhunskih rezultata iz oblasti muzike. Dobitnik je stipendiju koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije za „Izuzetno nadarene učeniike i studente“. Senat Univerziteta u Novom Sadu dodelio mu je priznanje „Za vrhunske rezultate postignute na evropskim i svetsim takmičenjima u školskoj 2019/2020. godini“.

Ostvario je veliki broj solističkih nastupa kao i nastupe na značajnim i prestižnim manifestacijama i festivalima (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Italija, Grčka, Austrija, Češka, Mađarska, Engleska i Rusija). Učestvovao je na koncertima ArtLink – Societe Generale Muzičkog ciklusa za mlade talente u okviru kog je nastupio kao solista sa orkestrom u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“ u Beogradu, rezidenciji francuske Ambasade u Beogradu, svečanoj sali „Prve kragujevačke gimnazije“ i gradskoj kući u Novom Sadu. Sa „Zrenjaninskim i Vojvođanskim kamernim orkestrom“ nastupao je kao solista u Gradskoj kući u Zrenjaninu, Subotici i Skupštini grada Beograda. Sa „Novosadskom filharmonijom mladih“ nastupao je takođe kao solista u prestižnoj dvorani novosadske Sinagoge. Član je međunarodnog orkestra „TRIORKA. Pored solističkih nastupa i takmičenja Andrej neguje i kamerno muziciranje sa duom „Fantastic Boys“ osvaja prvo mesto na Republičkom takmičenju 2017 godine i prestižnu nagradu najboljeg ansambla u svim kategorijama kamerne muzike na internet „International World Competition“. Njegove uspehe su pratili i zabeležili mnogi internet i pisani mediji, gostovao je u emisijama RTS-a, RTV-a, Kanal-u 9 i Pink televiziji. Andrej je pohađao kurseve kod eminentnih profesora: Igor Tkačuk, Arkadi Vinokurov i Tatjana Balašova.

Kata Stojanović

Kata Stojanović je rođena 1997. godine u Požarevcu. Violinu je počela da svira u šestoj godini, u Muzičkoj školi ,,Stevan Mokranjac”, u rodnom gradu. Završila je i osnovnu i srednju školu, u klasi profesora Zorana Veljkovića, kao đak generacije.

Osnovne i master studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti, u Beogradu, u klasi profesorke Maje Jokanović, a nakon toga je završila još jedan master sa specijalizacijom, na Ciriškom univerzitetu umetnosti, u klasi profesora Aleksandra Sitkovjetskog. Trenutno je student druge godine doktorskih studija violine, na FMU, u Beogradu.

Od velikog broja nagrada, najznačajnije su: I nagrada na takmičenju ,,Gianluca Campochiaro”(Katanija, Italija); specijalna nagrada izdavačke kuće ,,Staccato’’ na takmičenju ,,Anton Rubinstein”(Dizeldorf, Nemačka); I nagrada na takmičenju ,,World Open Online Music Competition” sa pijanistom Nikolom Zaringerom, u kategoriji ,,Duo”.

Kao najbolji student gudačkog odseka na FMU, u Beogradu, dobila je nagrade iz fondova ,,Miodrag Macić Mišo’’, ,,Meri Žeželj-Majer’’ i ,,Merima Dragutinović’’.

2021. i 2022. godine je stipendista Fondacije ,, Dobar glas’’, koja joj je omogućila usavršavanje na masterklasu sa Nemanjom Radulovićem, Stefani Fontanarosom i Ksenijom Milošević.

Pored toga je pohadjala i majstorske kurseve kod Romana Simovića, Gordana Nikolića, Vesne Stanković, Bruna Kanina, Ivrija Gitlisa i Ilje Gruberta.

Aktivna je u kamernom muziciranju. Saradjivala je sa Itamarom Golanom, Romanom i Milenom Simović, Đovanijem Njokijem, Marijom Špengler, Nemanjom Stankovićem, Ljubišom Jovanovićem, Ukijem Ovaskainenom, Gordanom Marjanović, Sandrom Belić...

 Bogato orkestarsko iskustvo je stekla u mnogim orkestrima, a posebno je značajno i iskustvo u ulozi koncertmajstora u kamernom orkestru ,,Gudači Sv.Djordja’’, ansamblu ,,Metamorfozis’, simfonijskom orkestru ,,Beogradski simfoničari’’. Od 2018.godine je koncertmajstor u orkestru ,,Baltic Sea Philharmonic’’, pod dirigentskom palicom Kristjana Jarvija, sa kojim se u martu 2022.godine istakla i kao solista, u sali Berlinske filharmonije (Nemačka), sali Kraljice Elizabete (Belgija) i Centru solidarnosti (Poljska).

Član je i ,,Gudačke reprezentacije mladih’’, sa kojom je predstavila zemlju na ,,EXPO Dubai 2020’’ i čiji je umetnički rukovodilac violinista Stefan Milenković.

2019. godine je položila audiciju za konkurs ,,Mladi i uspešni’’, pa je očekuje nastup uz pratnju simfonijskog orkestra RTS.

2022.godine je položila audiciju za jedan od najprestižnijih festivalskih orkestara na svetu ,,Pacific Music Festival Orchestra’’, u Japanu.

Od 2021. godine je zaposlena na FMU, u Beogradu, kao ,,Istraživač-pripravnik’’.

Veronika Mona Bogić

Veronika Mona Bogić rođena je 2004. u Beogradu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je pohađala u SMŠ “Kosta Manojlović“ u klasi profesorke Ane Ilijoske Bogić. Trenutno je student na FMU u Beogradu u klasi prof. Maje Jokanović. Dobitnica je mnogobrojnih prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima od kojih izdvajamo: Laureat takmičenja “Arthur Grumiaux 2015, (Namur, Belgija) , Laureat i apsolutni pobednik svih kategorija na takmičenju “Ohridski Biser“ 2016 (Ohrid, Makedonija), Laureat takmičenja “Antonio Salieri“ 2019, (Lenjago, Italija), nagradu „Guseppe Magnani“ za virtuozitet, nagradu udruženja „Vizantija“ za izuzetna zalaganja u oblasti umetnosti kao i Dositejevu nagradu za postignute rezultate na takmičenjima...

Sa 11 godina počela je svoju prvu turneju solističkih koncerata koji su se izveli u Beogradu, Čačku, Valjevu, Mostaru, Splitu, Makarskoj, Trstu, Kopru, Piranu, Izoli, Sežani, Novoj Gorici itd, a od tada je nastupala u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Austriji, Ukrajini, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, BiH... Nastupala je kao solista sa orkestrima: “Dušan Skovran“, Simfonijskim orkestrom RTS, kamernim orkestrom u okviru festivala „Conques La Lumiere du Roman“ u Francuskoj, Janaček kamernim orkestrom iz Češke, orkestrima Art Linka i Master Art Akademije, kao i Zrenjaninskim Kamernim Orkestrom. Od 2021. godine je stipendista Fondacije Dobar Glas i imala je prilike da učestvuje na masterklasu sa maestrom Nemanjom Radulovićem, Stefani Fontanarosom i Ksenijom Milošević u Ečkoj nastupajući kao solista sa Zrenjaninskim Kamernim Orkestrom, a 2022. sa ansamblom "Double Sense" Nemanje Radulovića. Snimala je za TV Galaksiju, N1, RTS, TV Kopar... Usavršavala se na majstorskim kursevima kod prof. Zorana Milenkovića, Marka Josifoskog, Dore Švarcberg, Nemanje Radulovića, Timura Meljnika, Tatjane Balašove, Igora Tkačuka, Adriana Pincarua, Miča Dimitrova, Dragana Sredojevića...