Dušan Vilić

 

D ušan Vilić je rođen 1990.godine u Beogradu u umetničkoj porodici. Svoje izvanredne muzičke sposobnosti je projavio u najranijem detinjstvu. Violinu je počeo da uči od četvrte godine. Srednju muzičku školu završio je kao violinista i orguljaš. Univerzitetsko obrazovanje i master stekao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao violinista u klasi prof. Ljubomira Mihailovića sa visokom prosečnom ocenom. U toku studija pohađao je časove solo pevanja kod prof. FMU Ljudmile Gros, bio je učesnik mnogobrojnih masterklasova iz violine, orgulja, vokala i orkestarskog sviranja kod eminentnih profesora u zemlji i inostranstvu. Solo violinu i kamernu muziku su mu predavali dr Ino Mirković, Mateja Marinković, Dejan Mihailović (Interpretativni studio za violinu), Ilija Korolj (Austrijska barokna akademija). Duži niz godina Dušan Vilić je bio učesnik i izvođač na koncertima Letnje škole za orgulje u okviru međunarodnog festivala Dies organum u Beogradu, na kome su predavači bili najpoznatiji svetski orguljaši Dejvid Sanger i Kristofer Stembridž (Engleska), Eduardo Beloti (Nemačka), Oliver Latri (Francuska), Pavel Kohout (Češka), Aleksej Paršin (Rusija), Dalibor Miklavčić (Austrija) i drugi. Orkestarsko iskustvo je usavršavao u Kiparskom internacionalnom orkestru mladih i više puta u Nemačko-skandinavskom orkestru (Berlin, Nemačka), gde je kao tutista i vođa prvih violina imao saradnju sa koncertmajstorom orkestra Berlinske filharmonije u penziji Leonom Špirerom i članom orkestra Simonom Bernardini, pod čijim rukovodstvom se oprobao i kao dirigent.

Mnogostranost muzičkog talenta Dušana Vilića bila je odlikovana sa više nagrada, od kojih se izdvajaju prve i druge nagrade na Republičkim takmičenjima iz violine i kamerne muzike. Posebno mesto zauzima nagrada Laureata III Sveruskog otvorenog takmičenja kompozitora „Muzika 21.veka“ u Sankt – Peterburgu za kompoziciju, koju je Prvo beogradsko pevačko društvo izvelo na mnogim međunarodnim horskim festivalima. Sa ovim horom, čiji je član više od decenije, imao je puno nastupa u zemlji i inostranstvu kao solista i orguljaš, rukovodio je horom na bogosluženjima u Sabornoj crkvi Beograda.

Po završetku studija u Srbiji, mladom umetniku se ukazala prilika da svoje muzičko usavršavanje nastavi u Rusiji. Između studija za orgulje na Moskovskom konzervatorijumu „Čajkovski“, dirigovanja i postdiplomskih studija za violinu, odlučio se za izučavanje umetnosti opersko-simfonijskog dirigovanja na Konzervatorijumu „Rimski-Korsakov“ u Sankt-Peterburgu. Pripala mu je čast da ga za svog studenta izabere profesor Aleksandar Dmitrijev, Narodni umetnik SSSR-a, dirigent i umetnički rukovodilac orkestra Filharmonije Sankt-Peterburga. Kod njega je nastavio i postdiplomske studije.

Svoju umetničku karijeru dirigenta Dušan Vilić započeo je u Srbiji još kao student Konzervatorijuma. U toku dve sezone održao je celovečernje simfonijske koncerte u rodnom Beogradu sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Nastavio je aktivnu koncertnu delatnost u Rusiji sa orkestrima Filharmonija Sankt-Peterburga i Volgograda, orkestrom Sankt-Peterburške filharmonije za decu i omladinu, Omladinskim orkestrom Sankt-Peterburga i Velikim simfonijskim orkestrom Mitropolije Sankt-Peterburga. Sa orkestrom Operskog studija Konzervatorijuma posle dugogodišnje saradnje diplomirao je sa operom „Jevgenije Onjegin“ P.I. Čajkovskog. Trenutno Dušan Vilić je stalni dirigent simfonijskog orkestra Volgogradskefilharmonije.


 
Dušan-Vilić-1

 

 

 
  • A lot of work, persistence and sacrifice is necessary for this profession. Numerous numbers of hours spent playing piano is behind me, since I was five, a lot of challenges, rises and falls.