Slaven Balać

 

S laven Balać je rođen 03.04.2003. godine u Novom Sadu, Republika Srbija. Sin Mirjane i Slobodana Balać, svoje interesovanje za muziku pokazuje već u sedmoj godini života, kada postaje učenik svog oca. Od tog momenta svoj talenat i interesovanje za klarinet smatra svojim pozivom. Nakon te spoznaje, roditelji odlučuju da podrede svoje umetničke ambicije sinu, podržavajući ga u ostvarivanju strategijskih ciljeva i operativnih performansi koje definišu izvođačku delatnost i razvojne faze sopstvenog muzičkog izraza. Svoje ubrzano napredovanje započinje u osnovnoj a uspešno nastavlja u srednjoj muzičkoj školi “Isidor Bajić“ u klasi prof. Đure Petea. Vrednim, svakodnevnim radom i upornim vežbanjem, interpretirajući dela velikana klarinetske literature, skreće pažnju šire društvene zajednice (domaće i inostrane) na svoj samopregoran rad u domenu izvođaštva na klarinetu.

Nosilac je 34 prve nagrade, gran prija i tri laureata, 8 drugih i dve treće nagrade u Srbiji, Francuskoj, Italiji, Makedoniji, Češkoj Republici , Rusiji, Belorusiji, Rumuniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Pohađao je seminare i masterklasove na prestižnom Mc-Gill univerzitetu u Kanadi kod prof. Alana Deganje-Montreal, i prof. Dejvida Krakauera-SAD, prof. Venzel Fuksa (Austrija), prof. Ralf Manoa (Nemačka), Emil Višeneskua i Horia Dumitračea (Rumunija) prof. Esteban Valverde Kolares (Španija), prof. Paola Beltraminija (Italija-Švajcarska), prof. Karlo Fereira (Portugal), prof. Han Kim (Koreja), Andrej Zupan (Slovenija), prof. Sofija Molčanova i prof. Sabina Majer (Nemačka), Damjan Bahman (Švajcarska). Kao solista nastupao je ispred gudačkog orkestra MŠ “Isidor Bajić” iz Novog Sada i duvačkog orkestra „Morahalom”-Mađarska, Zrenjaninskog kamernog orkestra sa dirigentom Aleksandrom Kojićem. Stalni je član i solista Filharmonije mladih “Borislav Pašćan” pod upravom maestra Đorđa Pavlovića i Vjačeslava Bortnovskog. Nastupao je kao prvi klarinetista Berlinske filharmonije i kao član Austrijskog duvačkog orkestra u Salzburgu.

Do sada je imao šesnaest solističih koncerata u Srbiji, Mađarskoj i Republici Srpskoj-BiH i preko 250 javnih nastupa u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Francuskoj, Češkoj Republici, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Rusiji, Belorusiji, Austriji, Nemačkoj i Kanadi.

Svoj doprinos društvenoj zajednici dao je uzimanjem učešća na humanitarnim koncertima u Montrealu (Kanada), i Novom Sadu pod nazivom a održao je jedan solistički koncert posvećen lečenju obolelog sugrađanina.

Od maja 2017. najmlađi je član Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Nosilac je statuete i zvanja laureata „Belbrend nagrade“ Beloruske akademije u Minsku. Član je Internacionalne asocijacije za muzičku edukaciju „ISME“- Australija.

Dobitnik je Svetosavske i Vidovdanske nagrade, višegodišnje Pohvale od Pokrajinske vlade, pohvale škole i Rotari kluba. Od oktobra 2019. je najmlađi student Univerziteta „Mocarteum“ u Salzburgu- Austrija. Nakon apsolutne pobede u junior kategoriji Silverstein global vork Njujork, SAD, asocijacije klarinetista poneo je laskavu titulu njihovog člana i titule „ Silvertstein artist“.