Stipendisti za 2023. godinu

Kristina Vasić

saksofon


Kristina Vasić je rođena 25.02.2012. godine u Paraćinu. Počela je da svira saksofon sa samo tri i po godine, a svoj prvi javni nastup imala je sa četiri godine u prostorijama muzičke škole. Sa pet godina svirala je kao solista u školskom orkestru pred punom pozorišnom salom, a već sa šest godina osvojila je svoju prvu nagradu na međunarodnom takmičenju u Beogradu, postavši tako najmlađi nagrađivani saksofonista u Srbiji.

Kristina je do sada osvojila preko 30 nagrada na raznim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Redovno se takmiči na svim eminentnim međunarodnim i republičkim takmičenjima, često osvajajući laureat nagrade sa maksimalnih 100 poena. Ona je jedna od retkih u Srbiji koja kontinuirano pobeđuje i osvaja takmičenja sa maksimalnim učinkom. Pored nagrada sa raznih takmičenja, Kristina je najmlađi nosilac specijalne nagrade za kulturu i umetnost „Svetislav Milić“ , koja joj je uručena u Nišu. Srpski Muzički Centar je proglasio Kristinu muzičkim talentom 2022. godine, a iste godine je izdavač „Vukova Zadužbina“ proglasio za đaka godine. Takođe, Kristina je nosilac zlatne plakete opštine Paraćin. Godine 2023. dobila je jednokratnu stipendiju fondacije “Dobar Glas”.

Godine 2020. bila je najmlađi prijavljeni kandidat na audiciji za prestižno takmičenje u klasičnoj muzici „Virtuosos Talent Show“ , koje se održalo u studiju RTS-a uz prenos na televiziji. Kroz nekoliko rundi eliminacija, Kristina je izabrana kao jedna od četvoro pobednika koji će predstavljati Srbiju na tom takmičenju. „Virtuosos Talent Show“ okuplja najtalentovaniju decu iz pet evropskih država i predstavlja se u formatu televizijskog šou programa sa poznatim voditeljima i svetskim umetnicima iz sveta klasične muzike u žiriju. Kristina je bila najmlađi učesnik na tom takmičenju, koje je prenosilo na nacionalnim kanalima država učesnica. Kroz eliminacione runde, Kristina je prošla još dve faze i stigla do samog finala, gde se takmičila sa decom koja su bila minimum dvostruko starija od nje. Time je postala najmlađi finalista u istoriji tog takmičenja, osvojila je specijalnu nagradu, bila favorit publike, a njen nastup iz polufinala postao je najpopularniji i najgledaniji na društvenim mrežama. „Virtuosos Talent Show“ je imao preko sto miliona gledalaca samo na televiziji od početka emitovanja.

Nakon takmičenja, popularnost Kristine je značajno porasla, pa je od tada do danas bila gost u mnogim televizijskim emisijama kao što su „RTS jutarnji program“ , „Ja volim klasiku RTS“ , „Šarenica RTS“ , „Ovo je Srbija RTS“ , „Beogradska hronika RTS“ , „NTC kviz RTS“ , „Tanjug dnevnik“ , „Nova S jutarnji program“ i „Prelo u našem sokaku Happy TV“ . Takođe, Prva TV je snimila i mini dokumentarni film o njoj,a RTS trenutno radi na dokumentarnom filmu o Kristininom životu, koji se snima za „European Broadcast Union“ , pod nazivom „I can do it“ . Razne novine poput „Politike“ , „Večernjih novosti“ , „Vesti“ i drugih često su pisale o njoj, a često je bila i na naslovnim stranama. Portali na društvenim mrežama redovno prate njen razvoj.

Kristina, iako veoma mlada, ima privilegiju da je svirala pod dirigentskom palicom svetski poznatih dirigenata kao što su maestri Dian Tchobanov, Apor Szuts, Gabor Bolerung, Janos Kovacs ,Tibor Boganyi, i Vladimir Krnetić. Maestro Eugene Kohn, direktor organizacije koncerata Andreje Bočelija, napisao je preporuku za nju. Imala je priliku da nastupa na koncertima širom sveta, svirajući uz pratnju orkestra ili kao solista uz pratnju klavira. Neki od mesta i događaja na kojima je nastupala uključuju Nišville jazz festival (glavna scena), Tašmajdanski stadion u Beogradu, radio Beograd, DKC Beograd, KC Vlada Divljan Beograd, Kolarac velika sala u Beogradu, Hotel Constantine the Great Beograd, galerija ArtGet u Beogradu, Beli Dvor u Beogradu, Nacionalni Muzej u Beogradu, Eđšeg KS Novi Sad, Vigado koncertna dvorana Budimpešta, House of Music Budimpešta, Museum of Fine Art Budimpešta, Zeneakademia velika dvorana Budimpešta, Hotel Aria Budimpešta, Olimpijski centar Gyor, Jubilee stage Dubai World Expo.

Scenu je delila i svirala zajedno sa veličinama kao što su Beti Đorđević, Maks Kočetov, Marija Jelić, Ana Pirozzi, Elina Nechayeva, Gergely Boganyi. Maestro Plasido Domingo je pozvao da joj bude gost na prepunom Tašmajdanu, na koncertu koji je okarakterisan kao kulturni događaj godine, a na večeri nakon koncerta je izjavio da je Kristina jedan od najvećih mladih muzičkih talenata u Evropi. Izabrana je da bude član orkestra koji je pratio čuvenu opersku pevačicu Alisju Wegorzevsku, koja je ujedno i direktorka Poljske nacionalne opere. Orkestar je bio sačinjen od poznatih umetnika kao što su hrvatski gitarista Petar Čulić, glavni dirigent Slovačke nacionalne opere pijanista Piter Valentovič, kamerni sastav Virtuoza, a Kristina je bila jedini maloletni član.

Pored nabrojanih koncerata, Kristina je imala priliku da nastupi na dva svetska politička skupa – Transatlantskom samitu u Budimpešti i koncertu za najviše zvaničnike Evropskog parlamenta u Strazburu. Bila je specijalni gost Simfonijskom orkestru RTV Srbije kada je imala samo osam godina, a dve godine kasnije svirala je uz pratnju Simfonijskog orkestra RTV Mađarske. Takođe je imala čast da nastupa uz pratnju Big Benda RTS-a.

Zahvaljujući svom velikom talentu i napretku koji prevazilazi njene godine, Kristina, pored redovne škole u Paraćinu, svake sedmice ide na časove saksofona kod srednjoškolskog profesora Srđana Paunovića u Beogradu, a često se konsultuje i sa akademskim profesorom Gaborom Bunfordom u Novom Sadu. Imala je majstorske časove sa profesorima Markom Džombom, Bojanom Vukelićem, Georgiosom Ligeridisom, Detlefom Bensmannom, i Gordanom Tudorom, koji joj je udelio najlepši kompliment rekavši da je ona svetsko čudo.

Miona Topalović

violina


Miona Topalović je student treće godine Univerziteta za Muziku u Manhajmu u klasi prof. Marka Ricija. Pod menstorstvom profesorke Radane Vranešević bila je dugi niz godina, a srednju školu završila je u klasi profesorke Mine Nikolić. Od 2012. godine bila je polaznik Interpretativnog studija violine profesora Dejana Mihailovića.

Osvajala je veliki broj visokih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima od kojih se ističu: ,,Jaroslav Kocian“ Češka, I nagrada, ,,Ohridski biseri”, I nagrada, Makedonija.

Kao dobitnik ,,Emcy” (European Union of Music Competitions for Youth) nagrade učestvovala je na Petom internacionalnom festivalu „Evropski koncerti u Sant Peterburgu“ i svirala uz pratnju omladinskog simfonijskog orkestra u fiharmonije ,,D.D.Šostakoviča“. Sa drugim dobitnicima nagrade nastupala u kvartetu i drugim kamernim sastavima na koncertima u Luksemburgu, Belgiji, Nemačkoj.

Trenutno je aktivni član Kamerne filharmonije Manhajm.

Staša Žikić

violina


Staša Žikić rođena je 2001. godine u Beogradu Student je master studija na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red.prof. Ivane Aćimoski-Žikić. Srednju muzičku školu ,,Dr Vojislav Vučković'' u Beogradu završila je 2019. godine u klasi prof. Biljane Stevanović. Od 2023. godine je i student osnovnih studija na Kunstuniversität Graz u klasi prof. Vesne Stanković Moffatt.

Tokom školovanja osvojila je niz prestižnih Republičkih i Međunarodnih nagrada: Međunarodno takmičenje “Jaroslav Kocijan'' 2017. godine Usti nad Orlici (Češka) - treća nagrada, Laureat takmičenja “Art of strings” - Kragujevac, 2018. godine, Internacionalno takmičenje “Konstantin veliki'' 2021. godine-prva nagrada, Međunarodno takmičenje “Nedeljka Simjonova'' u Haskovu (Bugarska) 2016. godine- druga nagrada, Međunarodno takmičenje gudača u Nišu 2015.,2017. i 2019. godine- prve nagrade, Međunarodno takmičenje “Ohridski biseri'' (Ohrid, Makedonija) 2018. - druga nagrada, Finalista MiN International Music Competition for Strings, Narvik-Norway 2018. godine.

Pohađala je kurseve i usavršavala se kod prof. Pavela Vernjikova (Austrija), Antona Sorokova (Austrija), Aleksandra Pavlovskog, Stefana Milenkovića, Nemanje Radulovića, Romana Simovića, Dragutina Mladenovića, Tatjane Balašove (Rusija), Angela Stankova (Bugarska), Igora Voločina (Francuska), i Lazara Miletića (Norveška)…

Stipendista je fondacije Dobar glas za 2022 i 2023. godinu i učesnik je Master kampa Nemanje Radulovića. U Decembru 2023. godine je od strane komisije izabrana za jednokratnu stipendiju fondacije Dobar Glas u iznosu od 1000 evra.

Stipendista je Fonda za mlade talente Republike Srbije od 2016. godine i Internationalen Musikakademie in Liechtenstein. Dobitnica je godišnje nagrade ,,Dositeja'' za 2017. 2018. i 2019. godinu od strane Fonda za mlade talente Republike Srbije.

Staša Žikić učestvovala je na Colluvio CHAMBER MUSIC Academy 2022.god. U okviru Akademije imala je koncertnu turneju po gradovima Austrije, Nemačke, Slovenije, Mađarske i Srbije.

Učesnica je na kursu Psyhology and Music, Interdisciplinary Encounters, u saradnji sa prof Dejvidom Dolanom (London) 2022. Godine. Održala je niz resitala u: CLU Gvarnerijus, Galeriji SANU, Galerija KNU, KS Svilara u Novom Sadu (,,Velikani violinske literature''). Februara 2023. je održala solo recital u Velikoj sali KNU.

Nastupala je na mnogim koncertnim podijumima kao solista i predstavnik FMU u Beogradu: Velika sala KNU, Galerija KNU, Galerija SANU, SKC, Kuća Kralja Petra, Muzej Narodnog pozorišta, u Narodnoj bibilioteci, Konaku knjeginje Ljubice, Sali jevrejske opštine, Galeriji ARTGET, UK Stari grad, Galeriji Matice srpske itd.

Staša Žikić je 25.12.2022. godine održala svečani božićni koncert u Sorentu (Italija) u crkvi Chiesa della Santissima Annunziata uz pratnju Sorrento Sinfonietta International Chamber Orchestra i dirigenta Paolo Šibilja.

Član je kamernog orkestra Gudači Sv. Đorđa od februara 2021. godine, sa kojim je nastupila i kao solista u saradnji sa dirigentom Srboljubom Dinićem u Skipštini Grada Beograda i Velikoj sali KNU.

Na svečanom koncertu FMU u Beogradu nastupila je u Velikoj sali KNU kao solistadecembra 2021. godine.

Imala je koncerte kao solista sa orkestrima BEOM, MasterArt akademije i Art link uBeogradu, takođe u Velikoj sali KNU.

 

Stipendisti za 2022. godinu

Bogdan Dugalić

klavir


Bogdan Dugalić je rođen 11. oktobra 2003. Bogdan je svoje srednje muzičko obrazovanje stekao u Muzičkoj školi "Mokranjac" u klasi profesora Marka Đorđevića. Trenutno studira u klasi profesora Pavela Giljilova na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu, Austrija, kao i kod profesora Konstantina Bogina na Akademiji Perozi u Bjeli, Italija. Osvojio je preko 30 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, od kojih su najznačajnije: 2. nagrada i specijalna nagrada za najbolje izvođenje dela kamerne muzike na Međunarodnom pijanističkom takmičenju "Maj Lind" 2022., Finska, 1. nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju "Arona" 2022., Italija, 1. nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju "Città di San Donà di Piave" 2022., Italija, i 2. nagrada i nagrada publike na 10. međunarodnom memorijalu "Isidor Bajić“ 2021., Srbija.

Bogdan je sarađivao sa Simfonijskim orkestrom Helsinškog radija, orkestrom RTS-a, Beogradskim simfoničarima, Kraljevskim gudačima Svetog Đorđa, na čelu sa koncertmajstorom Sretenom Krstićem, kao i sa Kamus kvartetom, nastupajući pod dirigentskom palicom Ane-Marije Helsing, Bojana Suđića, Radana Jovanovića i mnogih drugih. Svirao je u najznačajnijim srpskim koncertnim salama i širom Evrope uključujući Helsinški Muzički Centar, Beogradsku filharmoniju, Zadužbinu Ilije M. Kolarca, Skupšinu grada Beograda itd. Bogdan je 2019. godine dobio punu stipendiju na Akademiji Perozi u klasi Konstantina Bogina. Pohađao je mnoge majstorske kurseve, radeći sa imenima kao što su: Dmitrij Aleksejev, Dina Jofe, Rita Kinka, Mats Vidlund i mnogi drugi.

Irina Pejoska

harfa


Irina Pejoska je rođena 10. novembra 2002. godine u Beogradu. Do sada je osvojila preko dvadeset nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, od kojih je dvanaest prvih i četiri nagrade laureat takmičenja. Sa svojih šesnaest godina upisala je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora dr um. Milene Stanišić. Posebno važna priznanja su Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za 2020. godinu – koju je osvojila kao član kvarteta harfi „Nas četiri“, i Svetosavska nagrada koju joj je 2019. godine dodelilo Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, za izuzetne rezultate koje jeostvarila do tada.

Zbog svojih izvanrednih postignuća, dobitnica je nagrade i priznanja Austrijskog kulturnog foruma 2020. godine i nagrade „Rotari Distrikt” kluba kao i stipendije za izuzetno nadarene studente Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Dositejeve stipendije za osvojene rezultate u 2018. godini. Sa kamernim ansamblom „Agatos”, dobitnica je nagrade „Olivera Đurđević” za najbolji kamerni ansambl Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Svojim koncertnim nastupima je obogatila našu i inostranu muzičku scenu. Kao solistkinja uz pratnju orkestra nastupala je ispred gudačkog orkestra „Metamorfozis” na Međunarodnom festivalu harfe u Beogradu, sa orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu kao i sa orkestrom muzičke škole „Stanković”. Do sada je imala solističke koncerte u Velikoj dvorani „Zadužbine Ilije M. Kolarca”, ustanovi kulture „Guarnerijus”, svečanoj sali muzičke škole „Stanković”, koncertnoj dvorani glavnog grada Indonezije, izrazito respektabilnom i luksuznom resortu The Sundanese Cultural Village Paseban, Galeriji Matice Srba i iseljenika, Kulturnom centru Pančeva kao i u mnogim drugim eminentnim salama Srbije.

Aktivan je član više kamernih ansambala. Izdvajaju se i njeni koncerti na Međunarodnom festivalu harfe u Beogradu na kojem je izvodila retka i premijerna dela, pored kojih je imala i multimedijalne koncerte. Projekat „Moneove muzičke boje” je njen prvi samostalni projekat podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja u sklopu kojeg je održala šest koncerata u gradovima Srbije kao solista i član kamernog ansambla.

Permanentno lično usavršavanje, kritičko preispitivanje i stalno traganje za novim i kvalitetnijim putevima načini su koje dosledno primenjuje, ostvarujući i svoj stvaralački stil, odakle proizilazi njeno bogato i aktivno pohađanje master kurseva kod eminentnih harfista kao što su Irina Cink (Švajcarska), Milda Agazarian (Rusija), Izabel Moreti (Francuska), Park Stikni (SAD), Silvan Blasel (Francuska), Joel von Lerber (Švajcarska), Olga Ševelevič (Rusija), Emanuela Deli Esposti (Italija), Ijan Džons (Velika Britanija), Katerina Englikova (Češka), Diana Grubišić Ćiković (Hrvatska), red. prof. mr Ljiljana Nestorovska (dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu), Lenka Petrović (Srbija), kao i Međunarodne letnje škole HarpMasters u Švajcarskoj i Međunarodne letnje škole MusicAlp u Francuskoj.

Kao izuzetan student (sa dosadašnjim prosekom studiranja 10.00), ova mlada harfistkinja već duže vreme svojim radom i stvaralaštvom skreće pažnju stručne i umetničke javnosti na sebe. Posebno je interesuje na koji način je moguće umetničku muziku približiti široj populaciji, pogotovo mladima. Odatle proizilazi njena potreba da u svoja harfistička izvođenja inkorporira različite aranžmane i da sarađuje sa izvođačima i kompozitorima koji neguju raznovrsne muzičke stilove. Irina se sa posebnim interesovanjem posvećuje istraživanju, eksperimentisanju i savlađivanju drugačije i inovativnije tehnike u izvođačkom pristupu harfi.

Strahinja Mitrović

kontrabas


Strahinja Mitrović je rođen 09.09.2000.godine u Beogradu. Završio je osvnovnu I srednju muzičku školu “Vatroslav Lisinski” u klasi profesora Bogdana Živanovića. Svoje školovanje je nastavio u Engleskoj u klasi prof. Rinata Ibragimova I prof. Luisa Kabrere. Trenutno je učenik treće godine na Guildhol školi za Dramu i Muziku u klasi prof. Luisa Kabrere, prof. Žozea Moreira I prof. Marka Behtaša.

Strahinja je od 2015. godine član kamernog ansambla ,,Artlink mladi virtuozi“, u kome je nastupao redovno kao kamerni izvođač I solista. U okviru Artlink festivala radio je sa renomiranim umetnicima i profesorima kao što su: Uki Ovaskainen, Krištof Barati, Lukaš Pohunek, Fedor Rudi, Pavel Doležal ...

Pohađao je mnoge majstorske kurseve kod poznatih profesora i umetnika, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, od kojih posebno ističe: Đorđa Mandolezija , Zorana Markovića, Ištvana Vardaija, Radanu Vranešević, Stefana Sciascia, Mičonorija Bunju, Ediksona Ruiza, Dianu Ganet, Leona Boš...

Osvajao je veliki broj nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, od kojih izdvaja: prvu nagradu na međunarodnom takmičenju ,,Petar Konjović’’, zatim i specijalnu nagradu za izvođenje kompozicije R.Gliera koja je po prvi put dodeljenja u istoriji tog takmičenja, prvu nagradu na Republičkom takmičenju UMBPS, gde je odabran kao laureat svih gudačkih instrumenata. Osim toga, osvojio je i prvu nagradu na Republičkom takmičenju ZMBPŠ, gde je dobio nagradu laureata, prvu nagradu na međunarodnom takmičenju ,,Stringfest" i nagradu laureata za violu , violončelo i kontrabas, prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju u Nišu i specijalnu nagradu žirija, prvu nagradu na takmičenju ,,Slovenske muzike’’, itd...

Godine 2018. je izabran kao jedan od petoro stipendista ,,D’Addario strings’’ I dobio priliku da učestvuje na Bass Kongresu u gradu Luka, Italija.

Strahinja je takođe svirao u orkestrima kao što su: Euphony, Munich Philharmonia Neue, World Youth Orchestra, Europe Student Orchestra, Guildhall Symphony Orchestra, Baltic Sea Philharmonia...

Strahinja je član Gudačke Reprezentacije Mladih Izvođača Srbije za koju je izabran putem konkursa ogranizovanog preko “Srbija Stvara” i Stefana Milenkovića, za predstavljanje Srbije na najvećem svetskom događaju “Expo2020”. Strahinja redovno nastupa sa Gudackom Reprezentacijom po Srbiji i inostranstvu.

Kao kamerni svirač Strahinja je nastupao sa umetnicima kao što su: Hoze Galardo, Kerolajn Palmer, Stefan Milenković, Dinjes Soma, Srđan Sretenović, Kaoru Vada, Kreg Vajt, Tatjana Simonović, Dušan Egerić... Stipendista je SBB fondacije i prvi je umetnik koji je ušao u program ”Najbolji od najboljih”, stipendija prof. Njegoš B. Šolak.

Takođe je stipendista Guildhol škole za Dramu i Muziku, kao i Fondacije za mlade talente gradaBeograda.

Strahinja trenutno svira na instrumentu graditelja Albanija iz 1750. godine.

 

Stipendisti za 2021. godinu

Slaven Balać

klarinet


Slaven Balać je rođen 03.04.2003. godine u Novom Sadu, Republika Srbija. Sin Mirjane i Slobodana Balać, svoje interesovanje za muziku pokazuje već u sedmoj godini života, kada postaje učenik svog oca. Od tog momenta svoj talenat i interesovanje za klarinet smatra svojim pozivom. Nakon te spoznaje, roditelji odlučuju da podrede svoje umetničke ambicije sinu, podržavajući ga u ostvarivanju strategijskih ciljeva i operativnih performansi koje definišu izvođačku delatnost i razvojne faze sopstvenog muzičkog izraza. Svoje ubrzano napredovanje započinje u osnovnoj a uspešno nastavlja u srednjoj muzičkoj školi “Isidor Bajić“ u klasi prof. Đure Petea. Vrednim, svakodnevnim radom i upornim vežbanjem, interpretirajući dela velikana klarinetske literature, skreće pažnju šire društvene zajednice (domaće i inostrane) na svoj samopregoran rad u domenu izvođaštva na klarinetu.

Nosilac je 34 prve nagrade, gran prija i tri laureata, 8 drugih i dve treće nagrade u Srbiji, Francuskoj, Italiji, Makedoniji, Češkoj Republici , Rusiji, Belorusiji, Rumuniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Pohađao je seminare i masterklasove na prestižnom Mc-Gill univerzitetu u Kanadi kod prof. Alana Deganje-Montreal, i prof. Dejvida Krakauera-SAD, prof. Venzel Fuksa (Austrija), prof. Ralf Manoa (Nemačka), Emil Višeneskua i Horia Dumitračea (Rumunija) prof. Esteban Valverde Kolares (Španija), prof. Paola Beltraminija (Italija-Švajcarska), prof. Karlo Fereira (Portugal), prof. Han Kim (Koreja), Andrej Zupan (Slovenija), prof. Sofija Molčanova i prof. Sabina Majer (Nemačka), Damjan Bahman (Švajcarska). Kao solista nastupao je ispred gudačkog orkestra MŠ “Isidor Bajić” iz Novog Sada i duvačkog orkestra „Morahalom”-Mađarska, Zrenjaninskog kamernog orkestra sa dirigentom Aleksandrom Kojićem. Stalni je član i solista Filharmonije mladih “Borislav Pašćan” pod upravom maestra Đorđa Pavlovića i Vjačeslava Bortnovskog. Nastupao je kao prvi klarinetista Berlinske filharmonije i kao član Austrijskog duvačkog orkestra u Salzburgu.

Do sada je imao šesnaest solističih koncerata u Srbiji, Mađarskoj i Republici Srpskoj-BiH i preko 250 javnih nastupa u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, Francuskoj, Češkoj Republici, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Rusiji, Belorusiji, Austriji, Nemačkoj i Kanadi.

Svoj doprinos društvenoj zajednici dao je uzimanjem učešća na humanitarnim koncertima u Montrealu (Kanada), i Novom Sadu pod nazivom a održao je jedan solistički koncert posvećen lečenju obolelog sugrađanina.

Od maja 2017. najmlađi je član Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Nosilac je statuete i zvanja laureata „Belbrend nagrade“ Beloruske akademije u Minsku. Član je Internacionalne asocijacije za muzičku edukaciju „ISME“- Australija.

Dobitnik je Svetosavske i Vidovdanske nagrade, višegodišnje Pohvale od Pokrajinske vlade, pohvale škole i Rotari kluba. Od oktobra 2019. je najmlađi student Univerziteta „Mocarteum“ u Salzburgu - Austrija. Nakon apsolutne pobede u junior kategoriji Silverstein global vork Njujork, SAD, asocijacije klarinetista poneo je laskavu titulu njihovog člana i titule „Silvertstein artist“.

Sofija Dodig

violina


Sofija Dodig je rođena 30. avgusta 2005. godine u Beogradu. Student je prve godine na Univerzitetu za Muziku i Primenjenu Umetnost u Gracu (Austrija) u klasi za posebno nadarene studente kod profesora Emilia Percana. Istovremeno pohađa treći razred SMŠ "Josip Slavenski" u Beogradu, u klasi profesorke Ane Veskov. Osnovnu muzičku školu završila je u MŠ "Kosta Manojlović" u Zemunu, u klasi profesorke Jelene Komatine.

Sofija od samog početka školovanja osvaja prve nagrade na Republičkom, kao i na međunarodnim takmičenjima. Neke od njih su:

Prve nagrade na Republičkom takmičenju 2021 (i titula Laureata), 2018 i 2016, kao i na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu (2019) i na Međunarodnom takmičenju "Stringfest" (2017 i 2015). Laureat celog takmičenja na Međunarodnom takmičenju "Ludmila Weiser" u Hrvatskoj i laureat za srednju školu na 19. Međunarodnom muzičkom festivalu u Ubu (2021), kao i laureat kategorije na Međunarodnom takmičenju "Franjo Križam" u Hrvatskoj (2019).

Na EMCY takmičenju "Ohridski biseri" 2020. osvojila je treću nagradu i dobila poziv od člana žirija da u sali Makedonske filharmonije u Skoplju izvede solo resital. 2019. godine bila je finalista prestižnog takmičenja za violiniste "Kocijan" (Češka).

Sofija se pokazala i kao odličan kamerni muzičar osvojivši titulu laureata na Međunarodnom festivalu kamerne muzike "Camerata Festival" 2020, kao i na Republičkom takmičenju kamerne muzike 2015. godine.

Masterklasovi kod renomiranih profesora i violinista Brajana Finlajsona, Emilia Percana, Stefana Milenkovića, Nemanje Radulovića, Igora Tkačuka, Savelia Šaljmana, Mateje Marinkovića, Tatjane Balašove, Dragutina Mladenovića značajno su doprineli njenom daljem muzičkom razvoju.

Sa 12 godina Sofija je, kao najmlađi član i prva violina Evropskog omladinskog orkestra ESYO, učestvovala u nekoliko intenzivnih koncertnih turneja širom Italije i Slovenije (2018 i 2019). Takođe je bila član Dečje filharmonije sa kojom je nastupala na koncertima širom Srbije. Od 2015. godine član je Master Art akademije u okviru koje ima priliku da nastupa kao solista i kao kamerni muzičar.

Svoj prvi solistički koncert održala je 2019. godine u Galeriji SANU, a kao solista je nastupala u Beogradskoj filharmoniji, Svečanoj sali Skupštine grada, Velikoj sali i Galeriji Kolarčeve zadužbine Galeriji KCB Artget, Makedonskoj filharmoniji i drugim.

Sofija je stipendista Fondacije za mlade talente grada Beograda, kao i Fonda za mlade talente Republike Srbije "Dositeja" za postignute rezultate na takmičenjima u inostranstvu. Takođe ima podršku od Fondacije "Dobar glas".

Milan Đokić

kontrabas


Milan Đokić rođen je u Ćupriji 21.03.2002. godine. Svoje muzičko obrazovanje započinje sa osam godina kao harmonikaš u muzičkoj školi "Dušan Skovran" u Ćupriji. Nastupa na raznim festivalima i medjunarodnim takmičenjima gde osvaja brojne prve nagrade. Od oktobra 2015. godine pohađa Školu za muzičke talente i počinje da svira kontrabas u klasi profesora Aleksandra Blagojevića. Naredne godine nastavlja svoje obrazovanje u klasi profesora Dušana Zdravkovića i za samo par godina sviranja postiže zapažene rezultate na takmičenjima kao što su:

 • Međunarodno takmičenje gudača u Nišu 2017. godine – I nagrada
 • Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola, 2018. godine – I nagrada
 • Međunarodno takmičenje gudača u Nišu 2019. godine - specijalna nagrada sa maksimumom od 100 poena
 • Međunarodno takmičenje gudača „Stringfest“ Sremska Mitrovica 2019. godine – I nagrada.
 • Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola, 2021. godine – I nagrada

Pohađao je master klaseve kod profesora: Ljubinko Lazić (Solo bas Beogradske filharmonije / Bassiona Amorosa), Slobodan Gerić (Fakultet muzičke umetnosti Beograd), Zoran Marković (Muzička akademija Ljubljana), Dragan Loncina (Bečki simfonijski orkestar), Andrei Mihailescu (Solo kontrabas Vajmar/Nemacka) Danijel Petrović (Oslo Filharmonija), Gunars Upatnieks (Berlinska filharmonija/ Visoka škola za muziku „Hanns Eisler“ Berlin) ...

Na koncertu povodom obeležavanja 10-godišnjice od osnivanja Fondacije "Dobar glas", nastupa kao solista u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Za samo tri godine sviranja dobio je priliku da nastupi u jednoj od najprestižnijih koncertnih sala u svetu, kada je u oktobru 2018. godine položio audiciju za internacionalni orkestar Deutsch Skandinavische Jungen Philharmonie. Učestvuje u projektima održanim u decembru 2018. i 2019. godine u Berlinu pod palicom dirigenta Andreasa Peer Kahlera (Berlin) sa završnim koncertima u kamernoj i velikoj sali Berlinske Filharmonije.

Jula 2019. godine položio je audiciju za orkestar European Spirit of Youth Orchestra i učestvuje na letnjoj, jesenjoj i zimskoj turneji, nastupajući kao vodja sekcije.

U junu 2021. godine je diplomirao u Školi za Muzičke Talente i položio prijemni na Visokoj školi za muziku “Hanns Eisler” u Berlinu gde će od oktobra iste godine nastaviti svoje školovanje u klasi profesora i prvog vodje kontrabasa Berlinske Filharmonije Metju Mekdonalda.

 

Stipendisti za 2020. godinu

Aleksandra Kindjić

oboa


Aleksandra Kinđić rođena je 1. jula 2002. godine. Student je prve godine osnovnih studija Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu u klasi profesora  Dragana Lazića.  Pohađala je osnovnu i srednju muzičku školu Jovan Bandur u Pančevu. Tokom školske 2018/19. godine bila je polaznik Međunarodne oboa akademije (International Oboe Academy) u Tisanu u Italiji, škole oboe pod umetničkim vođstvom Domenika Orlanda.

Veliki uticaj u njenom razvoju imaju časovi sa remomiranim oboistima i profesorima među kojima su Alexei Ogrintchouk, Maurice Bourgue, Hansjörg Schellenberger i Francesko di Rosa.

U okviru međunarodnog interkulturalnog programa razmene učenika, 2017. godine je pohađala 6 meseci Liceo Musicale Isabella D'Este, Mantova (Italija), a 2019. godine 3 meseca Lycée Clos Maire, Beaune (Francuska).

Kao član međunarodnog omladinskog orkestra European Spirit of Youth Orchestra učestvovala je na 5 turneja i više od 30 koncerata u Italiji, Sloveniji i Austriji. Takođe je nastupala sa FiIharmonijom mladih Borislav PašćanRegionalnom dečjom Filharmonijom.

Kao jedan od pobednika konkursa „Mladi i uspešni“ decembra 2019. nastupila je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTS u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Održala je četiri solistička koncerta u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti u Beogradu (2016, 2017, 2018, 2019.).

Na međunarodnim i domaćim takmičenjima osvojila je brojne nagrade  među kojima se izdvajaju zvanja laureata i prve nagrade na Republičkom takmičenju u Beogradu (2015, 2017, 2019.) Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ (2015, 2016, 2017, 2019, 2020.), Međunarodnom takmičenju u Požarevcu (2015, 2016, 2018.) Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu (2018.), XII Međunarodnom festivalu slovenske muzike u Moskvi 2015,  EMCY Competition „Ohrid pearls“ u Ohridu 2015., na Festivalu Emona Ljubljana 2015. i Međunarodnom takmičenju „Premio Clivis“ u Rimu 2017. godine.

Za postignute izuzetne rezultate Aleksandra Kinđić je po dva puta nagrađivana na konkursima Fonda za mlade talente Republike Srbije i Konkursu za mlade talente AP Vojvodine.

Marija Radovanović

violina


Marija Radovanović rođena je 30.7.2001. godine u Beogradu. Osnovnu  i srednju muzičku školu završila je u klasi profesora Dušice Mladenović. Od septembra 2016. godine je student klase za posebno nadarene na Univerzitetu za muziku i primenjenu umetnost u Gracu (Austrija), u klasi prof. Emilia Percana, a od oktobra 2019. godine i student Folkwang Universität der Künste u Esenu, Nemačkoj (u klasi prof. Pitera Danijela) kao i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (u klasi prof. Marka Josifoskog)

Na takmičenjima mladih violinista osvajala je mnoge nagrade i priznanja, a kao najznačajnije se izdvajaju prve nagrade na međunarodnom takmičenju „Ohridski biseri“ u Ohridu (Makedonija, 2016), druga nagrada na 59. Internacionalnom takmičenju mladih violinista „Jaroslav Kocian“ u Ušti nad Orlicom , (Češka, 2017) i Internacionalnom festivalu muzičke kreativnosti „Zemlja je naš zajednički dom“ u Jekaterinburgu (Rusija, 2017). Na Stringfestu 2017. i Republičkom takmičenju 2016. godine osvojila je prve nagrade (violina i kamerna muzika), a 2018. je proglašena za laureata najstarije kategorije (violina) i osvojila je prvu nagradu kao član dua „Laninas“.

Svoju veštinu sviranja usavršavala je na majstorskim kursevima kod profesora Dejana Mihailovića, Franka Petera Cimermana, Roberta Lakatoša, Madlen Stokić, Tatjane Samuilove, Artioma Šiškova, Tatjane Balašove i Jozefa Špačeka.

Marija je solista i koncertmajstor kamernog orkestra „Artlink virtuozi“ sa kojim je imala priliku da nastupi i na zatvaranju „Artlink festivala mladih talenata“ kao solista sa renomiranim mađarskim violončelistom Ištvanom Vardaijem u oktobru 2017. godine.

Nastupala je kao solista sa gudačkim orkestrom muzičke škole na koncertima povodom Dana škole (2016, 2018), a u junu 2017. i 2018. imala je priliku da nastupi kao solista sa simfonijskim orkestrom Univerziteta u Gracu i Orkestrom „Kamerata Muzika“ iz Segedina. Avgusta 2016. godine nastupila je kao solista na manifestaciji „Noć muzike“ na Stadionu „Tašmajdan“ pred deset hiljada ljudi.

Prvi solistički koncert održala je u februaru 2014. godine u galeriji „SANU“, gde je imala solističke koncerte i 2016., 2017, I 2019. godine. Nastupala je u svim značajnim salama Beograda (galerije „Artget“, galerija i svečana sala KNU) Decembra 2018. godine održala je resital u okviru ciklusa „Mladi virtuozi“ festivala „Ljubljana“ ( Ljubljana, Slovenija).

U avgustu 2017. godine bila je najmlađi polaznik prestižne „Moricburg Festival Akademije“ u Moricburgu, Nemačka sa kojim je novembra 2019. godine imala priliku da nastupi i u sali Berlinske Filharmonije, avgusta 2018. je nastupala na festivalu „Ohridsko leto“ u Ohridu, a leta 2019. godine nastupala je kao koncertmajstor „Junior orkestra“ čuvenog Verbije festivala u Švajcarskoj. Avgusta 2019.godine bila je i polaznik radionice kamerne muzike pri „Kapošfest“-u u Kapošvaru, Mađarskoj.

Marija je stipendista Fondacije za mlade talente grada Beograda, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao izuzetno nadaren učenik srednje škole i dobitnik nagrade „Dositeja“ za postignute rezultate na takmičenjima u inostranstvu.

Ivana Damjanov Ilić

klavir


Ivana Damjanov Ilić je rođena u Zrenjaninu 1999.godine. Kao izuzetan talenat upisala je Akademiju Umetnosti u Novom Sadu 2016.godine u klasi profesora Milana Miladinovića, dve godine pre svoje generacije. Zbog vrhunskih umetničkih rezultata koje je postigla u prve dve godine studija, kao vanserijskom talentu, NUN veće Akademije umetnosti odobrilo joj je ubrzano studiranje. Ivana je osnovne studije završila 2019.godine, za samo tri godine sa prosekom 10. Trenutno je student master studija i angažovana je kao saradnik u nastavi na Akademiji umetnosti za predmet klavir.

U kolekciji priznanja ima preko 70 prvih nagrada. Tokom studija osvojila je 20 Internacionalnih nagrada. Neke od njih su: Sirmium music fest International piano competition 2017, Laureat za sve studentske kategorije. Proglašena je za najboljeg učesnika muzičkog kursa za izuzetne talente Junior Academy Eppan 2017. u Italiji i dobila nagradu publike; III nagrada medjunarodno takmičenje na Malti 2017.god; Na takmičenju San Dona di Piave u Italiji 2017 osvojila je prvu nagradu, specijalnu nagradu žirija "Con distinzione" i nagradu publike na završnom Gala koncertu pobednika svih kategorija; „Stefano Marizza“ u Trstu, Italija, 3.nagrada. Na takmičenju „Guliano Pecar“ takmičila se u dve kategorije gde osvaja 1.nagradu i specijalnu nagradu žirija kao najmlađa i najperspektivnija finalistkinja; 1.nagrada „Roberto Sellani“ Milano 2018; Specijalna nagrada legendarnog pijaniste Tamas Vasary za najperspektivnijeg pijanistu, Španija „Ciudad de Vigo“ i nagrade na šestom i osmom Memorijalu "Isidor Bajić". Dobitnica je nagrade Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate i nagrade za postignute rezultate u umetnosti "Mali princ".

Pohađala je masterklasove sa čuvenim profesorima i pijanistima kao što su: Kemal Gekić, Natalija Trul, Andrea Bonata, Žak Ruvije, Pavel Gililov, Boris Berman…

Imala je brojne solističke resitale, nastupala je na značajnim festivalima, ali i na humanitarnim koncertima, a nastupala je i sa čuvenim violinistom Romanom Simovićem i čelistom Draganom Đorđevićem na Kolarcu. U sezoni 2018/19 napravila je pravi umetnički podvig jer je svirala 8 puta kao solista sa orkestrom sa tri različita programa na najznačajnijim scenama u regionu: Koncertna turneja (Debrecin, Budimpešta, Balaton, Ljubljana) kao solista sa World Youth Orchestra i čuvenim pijanistom i dirigentom Tamašom Vašarijem (List: Koncert br.1 u Es duru), zatim sa Zrenjaninskim kamernim orkestrom (Temišvar, Zrenjanin, Novi Sad) Mocartov Koncert u A duru k.488 i kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti u Sinagogi, Rahmanjinov Rapsodija na Paganinijevu temu.

Nastupala je u najznačajnijim kulturnim centrima i salama širom Srbije, u Rumuniji, Nemačkoj, Italiji, Malti, Austriji, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Mađarskoj... Takođe je snimala za RTV i RTS.

2018. godine dobila je nagradu za najbolji resital i najboljeg učesnika festivala Nei Suoni dei Luoghi u Italiji (Udine), a kao nagradu dobila je poziv za resital na elitnom pijanističkom festivalu u Trstu 2020.god.u čuvenoj sali Verdi. Kao rezultati prethodno osvojenih nagrada i nastupa predstoje joj brojni internacionalni umetnički angažmani u narednom periodu.

 

Stipendisti za 2019. godinu

Vladimir Aćimović

klavir


Vladimir Aćimović rođen je 2002. godine u Nišu. Nižu muzičku školu završio je u klasi čuvenog pedagoga, prof. Milene Kurteve (Bugarska). Srednje muzičko obrazovanje završava u Muzičkoj školi u Nišu, u klasi prof. Suzane Novaković. Usavršavao se kod prof. Ilije Černajeva (Bugarska) u Sofiji. Trenutno je student prve godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Lidije Stanković, kao i Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz), u klasi prof. Milane Černjavske.

Učestvuje na master klasovima eminentnih pijanista i pedagoga: Arba Valdme (Estonija), Kemala Gekića (Srbija), Dmitrija Baškirova (Rusija), Pavela Gililova (Ukrajina), Milane Černjavske (Ukrajina/Nemačka), Arija Vardija (Izrael), Bruno Kaninija (Italija), Rubena Dalibaltajana (Jermenija/Hrvatska), Grigorija Gruzmana (Rusija).

Dobitnik je velikog broja prvih i specijalnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima:

 • 2010. godine u Šapcu na 14. Međunarodnom takmičenju osvaja Prvu nagradu sa 100 poena, a neposredno zatim, u Nišu na 11. Međunarodnom takmičenju osvaja Prvu nagradu.
 • 2010. godine na Međunarodnom Konkursu “Isola del Sole” u Grado (Italija), osvaja 100 poena , Prvu nagradu u svojoj kategoriji i ujedno postaje apsolutni pobednik celog takmičenja.
 • 2011. godine u Šapcu osvaja Prvu nagradu sa 100 poena na 15. Međunarodnom takmičenju i Prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu iste godine.
 • 2012. godine, na Međunarodnom takmičenju “Ohridski biseri” u Ohridu (Makedonija), osvaja Prvu nagradu sa maksimalnih 100 poena.
 • 2014. godine na Međunarodnom Konkursu “Novi pijanisti” u Sofiji ( Bugarska) osvaja Prvu nagradu sa maksimalnim brojem poena.
 • 2015. godine na Međunarodnom takmičenju “Craiova piano” u Krajovi ( Rumunija), osvaja Prvu nagradu sa maksimalnim brojem poena.
 • 2015. godine na prestižnom, 48. Međunarodnom takmičenju “Virtuosi per musica di pianoforte” u Usti nad Labem (Češka Republika), osvaja Prvu nagradu i Specijalnu nagradu za izvođenje dela Kloda Debisija.
 • 2016. godine na 14. Međunarodnom takmičenju u Nišu, osvaja Prvu nagradu u svojoj kategoriji i postaje Laureat takmičenja.
 • 2016. godine na prestižnom mećunarodnom konkursu “Memorijal Isidor Bajić” u Novom Sadu osvaja Drugu nagradu.
 • 2017. godine osvaja Prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu .

Sa uspehom je nastupao u Srbiji, Rusiji, Češkoj, Italiji, Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Kneževini Lihtenštajn, Švajcarskoj i Austriji. Održao je resitale na međunarodnim festivalima ''Costantinus'' i ''Nimus'' u Nišu, Muzičkoj galeriji Kolarca u Beogradu, salama Simfonijskog orkestra i Sinagoge u Nišu, u Svečanoj sali grada Leskovca, Zamku kulture u Vrnjačkoj Banji, Galeriji grada Vranja, Zaječaru, Knjaževcu , Lihtenštajnskom Nacionalnom muzeju u Vaducu, Bad Ragacu, Evropskom muzičkom institutu u Beču...

Svoje prve koncerte sa orkestrom održao je sa deset godina. Kao solista nastupao je u Beogradu (velika Sala Kolarčeve zadužbine sa kamernim orkestrom ''Amoroso''), u Skupštini grada Beograda (sa gudačkim orkestrom ''ArtLink''), sa Niškim simfonijskim orkestrom u Nišu, Gudačkim orkestrom ,,Dušan Skovran“ u Beogradu, sa kamernim orkestrom ''Amoroso'' u Leskovcu i Nišu.

2015. godine, kao predstavnik Ministarstva kulture Republike Srbije, učestvovao je na Međunarodnom festivalu "Melodika pokolenja" u Kremlju (Moskva, Rusija). Tom prilikom nastupao je kao solista sa Predsedničkim orkestrom Ruske Federacije, pod dirigentskom palicom Antona Orlova, zaslužnog umetnika Rusije, u sali Georgijevski u Kremlju.

Sarađivao je i sa dirigentima: Milena Injac (Srbija), Danijel Moles (Italija), Đorđe Stanković (Srbija), Obrad Nedeljković (Srbija), Svilen Simeonov (Bugarska).

Dobitnik je stipendije za nadarene učenike, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije, nagrade "CONSTANTINUS" za 2011. godinu, koja se dodeljuje najperspektivnijim mladim muzičarima do 18 godina starosti, Dositejeve nagrade (2015,2016), nagradu SANU za postignute uspehe iz oblasti umetničke muzike i Vidovdanskih nagrada Grada Niša. Stipendista je Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu.

Jelena Horvat

violina


Jelena Horvat, rođena je 21. marta 2003. godine, u porodici profesionalnih muzičara. Sa 6 godina počinje da uči violinu u Školi za muzičke talente u Ćupriji, u klasi profesora Dragutina Mladenovića.

Od samog početka, ova mala violinistkinja nastupa na koncertima škole: u Galeriji Kolarčeve zadužbine, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Galeriji SANU, Narodnom pozorištu...

Kao solista, uz pratnju orkestra svoje škole, Jelena je svirala na gostovanju u Rumuniji (Krajova), u Beogradu, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine (2012. i 2013.), kao i u Monte Karlu, gde je nastupila pred 800 ljudi, među kojima su bili i članovi Kraljevske porodice Monaka.

Na proslavi 40 godina od osnivanja Škole za muzičke talente (decembar 2013.), Jelena nastupa sa orkestrom svoje škole pred prepunom Velikom salom Kolarčeve zadužbine. Takođe, uzima učešća kao najmlađi solista na Svečanoj Akademiji povodom proslave Svetog Save, 27.januara 2014. u Narodnom pozorištu.

Za samo nekoliko godina sviranja, ova mlada violinistkinja osvojila je veliki broj nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima:

 • Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, 2010.god. – I NAGRADA
 • Međunarodno takmičenje gudača u Nišu 2011.god. – SPECIJALNA NAGRADA
 • Međunarodno ( EMCY) takmičenje „Petar Konjović“, Beograd 2011.god – I NAGRADA
 • Međunarodni Festival gudača u Sr. Mitrovici, 2011. god.- I NAGRADA
 • Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, 2012.god – LAUREAT
 • Međunarodno takmičenje “Kocijanovo Usti”, 2012.god
 • Međunarodno takmičenje gudača u Nišu 2013.god. I NAGRADA
 • Međunarodno takmičenje „BRAVO“, Belgija, 2013.god.''• III NAGRADA
 • Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, 2014.godine – LAUREAT
 • Međunarodno takmičenje „Andrea Postacchini”, Italija, 2014.god – II NAGRADA

Kruna Jeleninog napretka na violini je osvojena II NAGRADA na čuvenom Kocijanovom takmičenju u Češkoj (Usti nad Orlici, maj 2012.), ali i II NAGRADA u Italiji, na prestižnom takmičenju „Andrea Postacchini”(2014.godine).

Nakon uspešno položene audicije, Jelena je od septembra 2015. godine nastavila svoje školovanje u „Jehudi Menjuhin“ školi u Londonu, najpre kao stipendista Fondacije „Joseph and Drake Calleja“, a zatim i nacionalne stipendije Velike Britanije.

Jelena nastupa redovno na koncertima u organizacije Menjuhinove škole, u Engleskoj (Menuhin hall, Wigmor hall), na inostranim turnejama u Švajcarskoj i Španiji, kao solista, član gudačkog kvarteta i kamernog orkestra.

Vuk Ovaskainen

violončelo


Bio je laureat na takmičenjima „Petar Konjović“, „Dušan Protić“, „Mocart“ u Kvinto Vićentinu u Italiji, kao i na Republičkim takmičenjima 2010, 2012, 2014 i 2016. Na smotri talenata u Sremskim Karlovcima 2011. godine izabran je za najtalentovanijeg mladog čelistu u Srbiji. Dobitnik je II nagrade na međunarodnim takmičenjima „Talenti Evrope“ u Slovačkoj, „Heran“ u Češkoj i u Licenu u Austriji.

Održao je preko 20 solistickih koncerata u salama Galerije SANU, Artget, Kolarca, Viteskoj sali (u Ljubljani), SKC-u i drugim dvoranama, a nastupao je na festivalima Čelo Fest, Artlink i Šopen festu u Beogradu, i Ljubljanskom festivalu u Sloveniji.

Izveo je Haydn C dur i D dur koncerte u Skupstini grada i u velikoj sali Kolarčeve zadužbine sa orkestrima „Artlink virtuozi“ i „zemunskim kamernim orkestrom“.

Vuk je učenik III godine Matematičke gimnazije u Beogradu, i student I godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof.Sandre Belić.

Učestvovao je na kursu „Cello Gathering“ u Engleskoj, gde je i.o. radio sa Aleksandrom Bejlijem i Luiz Hopkins. Učestvovao je na mastorskim kursevima Arta Norasa, Hanu Kiskija, Natalije Gutman, Vensina Janga, Jana Foglera, Ištvana Vardaja, Nareka Haknazariana i nastupao je sa brojnim muzicarima u kamernoj muzici kao sto su Ištvan Vardaj, Stefan Milenković, Viktor Žilijen-Laferier, Dejan Mlađenovic, Uki Ovaskainen, Ognjen Popović, Tatjana Simonović...

2015. godine primio je nagradu „Stanojlo Rajičić“, za najbolje održani resital u galeriji SANU, a 2017. godine dobio je prestižnu nagradu „Artlink“ za najperspektivnijeg mladog muzičara Srbije.

Akademici Dejan Despić i Ivan Jevtić komponovali su i posvetili Vuku svoja dela za solo violončelo.

 

Stipendisti za 2018. godinu

Jana Jakovljević

violina


Jana Jakovljević je rođena 2005. godine u Beogradu .Studije pohađa na prestiznoj akademiji „Royal Academy of Music” u Londonu, Engleskoj. Dobitnica je prve nagrade na Internacionalnom Johannes Brahms takmicenju u Austriji leta 2023. Takođe osvojila brojne nagrade na međunarodnim muzičkim takmičenjima kao što su: Gran Prix na Festivalu Slovenačke Muzike (Moskva, Rusija), II nagrada na međunarodnom takmičenju "Artur Grimiaux" (Brisel, Belgija), Grand Prize i I nagrada na London International Music Competition.

Od 2022. godine član je prestižnog kamernog sastava LGT Young Soloists. Dobila je podršku i stipendiju Fondacije “Dobar Glas” 2018. godine, takođe pohađala prestižni kurs u organizaciji Fondacije sa violinistom Nemanjom Radulovićem u maju 2023.

Znanje je sticala i pohađala mnoge masterklasove sa svetski renomiranim solistima kao što su Roman Simović, Pavel Vernikov, Maxim Rysanov, Gordan Nikolić, Ivri Gitis, Igor Tkačuk, Itamar Golan i mnogi drugi.

Dobitnica je stipendije za "Negri violin program", u Gstaad Švajcarskoj, gde je studirala sa renomiranim violinistima prof. Hu Kunom i prof. Migelom Negri (2017-18).

Bila je učenica 'Yehudi Menuhin School' u Londonu,, a trenutno je student na Royal Academy of Music, u Londonu, u klasi profesora Romana Simovića.

Svira na Italijanskoj violini majstora Giovanni Battista Grancino koju je dobila od Royal Academy of Music.

Jana Vukićević

violina


Jana Vukićević je rođena 2. oktobra 2001. godine u Beogradu. Njen muzički talenat je uočen već sa četiri godine, kada je postala član i solista čuvenog dečijeg hora "Kolibri". Violinu je počela da svira sa osam godina u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, u klasi profesorke Jovane Zečević. Već na početku njenog muzičkog školovanja pokazuje veliko interesovanje i angažovanje. Počinje da osvaja nagrade iz solfeđa, kao solista na violini, a kasnije i u kamernim ansamblima. Srednje muzičko obrazovanje započinje 2015. godine u Muzičkoj školi  „Dr Vojislav Vučković“ u klasi Biljane Jakšić Nikolić, gde radi solo, kamernu muziku, nastupa na koncertima i osvaja nagrade. Prelazi na režim ubrzanog napredovanja i u klasi profesorke Dragane Petrović završava u školskoj 2017/18 treći i četvrti razred, pri čemu se značajno angažuje u kamernoj muzici – učestvuje u projektu „Viva Vivaldi“  gde svira duo i u kamernom orkestru na koncertima u Rimu, a duo sa klavirom osvaja nagradu na Republičkom takmičenju.

Osvojila je nagrade na mnogim takmičenjima i festivalima, od kojih su najznačajnije:

 • 2017. - Međunarodni festival gudača „Stringfest“, Sremska Mitrovica, I nagrada
 • 2016. - Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, I nagrada
 • 2015. – Međunarodno muzičko takmičenje "Premio Clivis", Rim, Italija, I nagrada
 • 2015. - 13. Međunarodni festival Ub, Srbija, I nagrada
 • 2014. - Međunarodno takmičenje ’’Barlassina - Young Talents with Orchestra’’, Milano, Italija, II nagrada
 • 2013. - Međunarodno takmičenje "Tartini", Piran, Slovenija, apsolutna prva nagrada za izvođenje
 • 2013. - Međunarodno takmičenje "Concorso Mozart", Kvinto Vićentino, Italija, laureat
 • 2012. - 56. Republički festival muzičkih i baletskih škola Srbije, Smederevo, I nagrada
 • 2011. i 2010. – ’Mladi virtuoz', Beograd, Srbija, I nagrada

Osvaja laureate i prve nagrade  kao član svih kamernih ansambala u kojima je nastupala na takmičenjima:

 • 2018. – Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Duo sa klavirom, I nagrada
 • 2016. – Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Kombinovani duo, I nagrada
 • 2015. - Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Trio, laureat
 • 2015. - 59. Nacionalni festival muzičkih i baletskih škola Srbija, Negotin, Kamerni ansambli -trio, laureat
 • 2014. - Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Duo sa klavirom, laureat
 • 2013. - Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, Kamerni         orkestar "Mali Taurunum'- I nagrada.

Komponuje i osvaja nagrade:  Međunarodno takmičenje  „Artistes en Herbe“ 2015 godine., Luksemburg, III nagrada; Republički festival dečjeg muzičkog stvaralaštva „Deca kompozitori-FEDEMUS“ 2014. Godine, I nagrada; Međunarodno takmičenje „Tartini“ 2013. godine, Piran, Slovenija, specijalna nagrada za autorsku kompoziciju.
Prvi solistički koncert imala je 2014. godine u Galeriji fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, a do sada je održala još četiri – tri u Skupštini grada Beograda i jedan u Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ u Nikšiću.
Solističke nastupe uz pratnju orkestra imala je na Gala koncertu Fondacije Dobar Glas u Kolarčevoj zadužbini sa orkestrom Škole za muzičke talente u Ćupriji, sa Romanom Simovićem kao koncert-majstorom; zatim  u okviru proslave dana škole 2017. godine u Domu Vojske Srbije sa Umetničkim ansamblom MO“ Stanislav Binički“; sa Kamernim orkestrom „ArtLink mladi virtuozi“.
U okviru projekta „Viva Vivaldi“ i umetničke saradnje MŠ „Dr.Vojislav Vučković“ i Muzičke akademije „Clivis“ iz Italije, učestvovala je na kursu prof. Marka Serina i svirala na koncertima barokne muzike u Rimu, kao i u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ sa gostima iz Rima.
Učesnik je radionica i koncerata mladih talenata muzičkog ciklusa umetničke asocijacije „ArtLink“. Između ostalog svirala na ArtLink festivalu mladih talenata, na koncertu Stefana Milenkovića  i na koncertu Ištvana Vardaija sa ArtLink mladim virtuozima.
Pohađala je 2016. godine Letnju školu kamerne muzike i međunarodni festival mladih talenata „Musica Mundi“ u  Belgiji.
Primljena je na prestižni festival u Švajcarskoj „ Festival de Verbier“, gde je jula i avgusta 2017. godine provela tri nedelje u radu sa decom iz celog sveta - članovima orkestra mladih, među najcenjenijim savremenim muzičarima – Žanin Jansen, Džošua Bel, Miša Majski, Evgenij Kisin... 
Tri godine zaredom je polaznik Internacionalnog majstorskog kursa na Sardiniji, na kom ima priliku da svira na koncertima i uči od čuvenih violinista: Romana Simovića, Gordana Nikolića, Stefana Milenkovića, Aljone Bajeve, Ivrija Gitlisa.
Učestvovala je na majstorskim kursevima i radila sa mnogim muzičarima i pedagozima: Imre Lakatoš, Goran Kentera, Zoran Milenković, Igor i Vondži Kim Ozim, Mičo Dimitrov, Tatjana Balašova, Marko Josifoski, Biljana Stevanović, Miodrag i Ana Bogić,.
Protekle dve godine na Janino napredovanje značajan trag ostavlja rad sa Romanom Simovićem. Sada radi  u Drezdenu sa profesorom Igorom Malinovskim i priprema se za studije u inostranstvu.
Jana je đak generacije 2017/2018, dobitnica stipendije za kupovinu instrumenta Fondacije za mlade talente grada Beograda i dobitnica Dositejeve nagrade za postignute rezultate na takmičenjima.

Ognjen Milosavljević

violončelo


Ognjen Milosavljević (10. 01.1999.) započinje učenje violončela u muzičkoj školi u rodnom Čačku (klasa prof. Vesne Marković-Tanasković), nastavlja u Školi za muzičke talente u Ćupriji (klasa prof. Nevene Busarac). Svoje studije upisuje na Faklultetu muzicke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dragana Đorđevica, a nakon samo nešto više od godinu dana upisuje akademiju u Frajburgu (Musikhochschule Freiburg) u klasi prof. Jean-Guihen Queyras-a. Od malih nogu, ovaj perspektivni violončelista nastupa na koncertima škole kao solista, a nastupao je i kao član gudačkog kvarteta i vodja grupe violončela u orkestru svoje srednje škole. Učestvuje na domaćim i međunarodnim takmičenjima – Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Međunarodno takmičenje gudača u Nišu (specijalna nagrada), Međunarodno takmičenje „Petar Konjović“ Beograd, Festival gudača „Zlatne stepenice“ Valjevo (pobednik kategorije i laureat discipline), Republičko takmičenje kamerne muzike (laureat), Stringfest Sremska Mitrovica, Republičko takmičenje orkestara, na kojima osvaja veliki broj nagrada.

Nastupio je kao solista 2015. godine u velikoj sali Kolarčeve zadužbine uz pratnju kamernog orkestra „Dušan Skovran“, a od decembra 2016. godine postaje solo-čelista istog. Učestvuje na letnjem kampu „Sistema Europe Youth Orchestra“ u Milanu (2015), gde nastupa u Milanskoj Skali „Teatro alla Scala“ kao vodja sekcije violončela u orkestru „Sinfonica Juvenil de Caracas“ iz Venecuele, pod dirigentskom palicom maestra Dietrich Paredes-a. Godine 2016. dobija poziv da svira u skandinavskom omladinskom orkestru ‘‘Orkester Norden’’ na turneji u Danskoj, Švedskoj i Finskoj, a u septembru iste godine nastupa u Čikagu (Nichols Hall, Evanston) sa svojim gudačkim kvartetom. Takođe uzima učešće u okviru KotorArt Festivala u Crnoj Gori, nastupajući u okviru festivalskog orkestra. U oktobru 2018. godine učestvuje na festivalu violončela u Amsterdamu (Cello Biennale 2018), gde je imao priliku da svira na masterkursu kod danas veoma poznatog violončeliste Kian Soltani-a.

Do sada je sarađivao sa velikim brojem umetnika kao što su maestro Gustavo Dudamel (Venecuela), Bruno Campo (Grac), Francisco Pacho Flores (Venecuela), Dietrich Paredes (Venecuela), Bojan Sudjić (Srbija) Gavriel Lipkind (Frankfurt), Igor Coretti Kuret (Trst), Sreten Krstić (Minhen), Marina Horak (Ljubljana), Dejan Dačić (Grac), Imre Kalman (Novi Sad), Orfej Simić (Klagenfurt), Gordan Nikolić (Amsterdam), Maja Avramovic (Berlin), Roman Simović (London), Dmitrii Prokofiev (Rusija), Stefan Milenkovic, Stefan Popov (London), Maja Bogdanovic (Pariz), Lawrance Foster (Los Andjeles) i mnogi drugi.