Prvi Gala koncert Fondacije Dobar Glas 27. maja 2018. na Kolarcu

 

PRVI

Gala koncert

Fondacije Dobar glas

Prvi Gala koncert Fondacije Dobar Glas je održan 27. maja 2018. godine u 20h u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M Kolarca. Gala koncert Fondacije Dobar Glas je pružio mogućnost mladim talentima da dele scenu sa našim najistaknutijim umetnicima i da nastupe u našoj najznačnijoj koncertnoj dvorani. Ovaj zajednički nastup aktuelnih i budućih muzičkih zvezda je ujedno i način za prikupljanje sredstava, kojim Fondacija nastavlja da finansira takmičenja, školovanje i nagrade za talentovane učenike i studente.

Na koncertu su nastupili:

Roman Simović, violina
Dragan Đorđević, violončelo
Ivana Damjanov, klavir
Jana Vukićević, violina
Jovana Udović, violina
Jana Jakovljević, violina
Damir Karić, violončelo
Mihajlo Jovanović, violončelo
i Kamerni orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije

Program koncerta možete pogledati ovde.

 

Program Gala koncerta:


Roman Simović

Brilijantna virtuoznost i naizgled urođena muzikalnost Romana Simovića, podstaknuta beskrajnom maštom, vodila ga je i vodi ga kroz sve kontinente, na nastupe u mnogim od svetskih vodećih sala uključujući i Bolshoi Hall Čajkovski konzervatorijuma u Moskvi, Mariinsky hall u Sankt Peterburgu, Grand Opera House u Tel-Avivu, Victoria Hall u Ženevi, Rudolfinum Hall u Pragu, Barbican Hall u Londonu, Art Centre u Seulu, Grieg Hall u Bergenu, Rachmaninov Hall u Moskvi…

Roman Simović je nagrađen na brojnim međunarodnom takmičenjima među kojima su: Premio Rodolfo Lipizer (Italija), Sion-Valais (Švajcarska), Yampolsky Violin Competition (Rusija) i Henryk Wieniawski Violin Competition (Poljska), što ga je pozicioniralo kao vodećeg violinistu svoje generacije.

Kao solista, Simović je nastupao sa vodećim svetskim orkestrima: London Symphony orchestra, Mariinsky theatre symphony orchestra, Teatro Regio Torino, Symphony Nova Scotia (Kanada), Franz Liszt Chamber Orchestra (Mađarska), Camerata Bern (Švajcarska), Camerata Salzburg, CRR Chamber Orchestra (Turska), Poznan Philharmonia, Prague Philharmonia, North Brabant (Holandija), City of Birmingham Symphony Orchestra, BBC Schottish Orchestra, Orchestra Reggio della Toscana...

Nastupao je sa dirigentima kao štu su: Valery Gergiev, Antonio Papano, Daniel Harding, Đanandrea Noseda, Kristian Jarvi, Jiri Belohlavek, Pablo Heras Kasado, Nikolai Znaider, Mark Elder, Džon Vilson...

Kao veoma traženi umetnik, Roman Simović redovno nastupa na brojnim znamenitim festivalima kao što su The Verbier Festival, White Nighsts Festival u Sankt Peterburgu, Easter Festival Valery Gergiev u Moskvi, Dubrovnik Summer Festival u Hrvatskoj, Kotor Art u Crnoj Gori, BEMUS i  NOMUS festivali u Srbiji, Sion Valais u Švajcarskoj, Bergen Festival u Norveškoj, Moscow Winter festival u Rusiji, Portogruaro Festival u Italiji, Granada music festival u Španiji,

Sarađuje sa znamenitim umetnicima kao što su Leonidas Kavakos, Jevgenij Kisin, Judža Vang, Gotje Kapison, Antonije Tamestit, Miša Majski, Šlomo Mintz, Fransoa Lelo, Itamar Golan, Simon Trpčeski, Žanin Jansen, Julian Rahlin...

Kao pedagog, održao je master klasove u Americi, Ujedinjenjenom Kraljevstvu, Južnoj Koreji, Srbiji, Crnoj Gori, Izraelu i Italiji.  

Roman Simović svira na violini Antonio Stradivari iz 1709. koju mu je velikodušno ustupio  predsednik Američke banke Džonatan Moulds.

U sezoni 17/18. Roman Simović će objaviti CD sa koncertima Čajkovskog i Glazunova uz pratnju Orkestra Marinskog teatra, pod vođstvom Gergijeva za Mariinsky label i 24 Kaprisa N. Paganinija za LSO live label.

Gospodin Simović radi kao koncert majstor čuvenog Londonskog Simfonijskog orkestra.

Dragan Đorđević

Po opisima štampe i ocenama kritičara Dragan Đorđević je jedna od najoriginalnijih umetničkih ličnosti svoje generacije. Poznatiji kao Suzuki, Đorđević je svoj nadimak dobio zahvaljujući poznatoj Suzuki metodi koja mu je pomogla u prvim muzičkim koracima kada je imao samo šest godina. Svoje muzičko obrazovanje je započeo sa violinom u Školi za muzičke talente u Ćupriji, ali dve godine kasnije opredeljuje se za violončelo. Nakon prvih časova sa prof. Reljom Ćetkovićem čelo ostaje njegov trajni izbor.

Po završetku studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Sandre Belić, odlazi na Guildhall školu za muziku i dramu, u klasu prof. Stefana Popova. Tokom boravka u Londonu dobija priliku da svira u jednom od najprestižnijih orkestara na svetu kao što je Londonski Simfonijski Orkestar, a bio je i gostujući solo čelista Kraljevske Severne Simfonije.

Nakon upoznavanja sa čuvenim Jang-Čang Čoom 2002. godine odlučuje da nastavi specijalizaciju u njegovoj klasi na Visokoj školi za muziku u Esenu. Nakon par godina u Nemačkoj postaje dobitnik prestižne Počasne diplome, a istovremeno, kao veoma mlad muzičar imenovan je za profestora čela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Jedan od njegovih prioriteta je bilo usavršavanje izvođenja od najboljih svetskih čelista i muzičkih pedagoga kao što su Miša Majski, Boris Pergamenšikov, David Takeno, Nada Kecman i mnogi drugi. Uz ovakav kontinuirani rad i jedinstveni stil koji poseduje, vrlo rano postao je laureat i dobitnik brojnih specijalnih nagrada na međunarodnim takmičenjima poput Antonio Janigro, Markneurkirchen, Jeunesses Musicales.

  1. godine, počastvovan pozivom maestra Valerija Gergieva, postaje gostujući solo čelista Simfonijskog orkestra Mariinskog Teatra. Dve godine kasnije vraća se u Sankt Peterburg kako bi održao još jedan koncert, ali ovog puta publiku u sali Mariinskog teatra osvaja resitalom sa pijanistom Vladimirom Miloševićem.

Član je i DOUBLE SENS ansambla sa kojim redovno nastupa i snima za Dojče gramofon.

Kao solista i kamerni muzičar nastupao je širom Evrope (Holandija, Švedska, Belgija, Rumunija, Austrija, Nemačka,Švajcarska, Bugarska, Francuska....), u Velikoj Britaniji, Rusiji i Koreji.

Suzuki kamernu muziku neguje kroz nastupe sa kvartetom Rubikon sa kojima je između ostalog gostovao na prestžnom City of London festivalu.

Od inostranih festivala izvajaju se još BBC Proms, Festival D’averus Sur-oise, Sion Valais Shlomo Mintz Festival.

U regionu nema bitnijeg festivala na kom Đorđević nije učestvovao – od BEMUS-a kada je 2016. godine izveo čuveni Šostakovičev koncert, preko Ohridskog leta, Laureata Katje Popove, NIMUSa, do Zagrebačkih ljetnih večeri (Zagreb Summer Evenings), NOMUS-a, Kotor-Art-a i Čelo Fest-a u Beogradu i BELEF-a na kojem je 2017. premijerno izveo Guldin Koncert za čelo i duvački orkestar.

Nastupao je sa Bergische Symfoniker, Beogradskom filharmonijom, Kammer Philarmonie Amade, Simfonijskim orkestrom RTS, Kamerata Serbika, Bamber Chamber Orchestra, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Vojvođanskim simfoničarima, Niškim simfonijskim orkestrom, Gudačima Sv. Đorđa, Makedonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom jugoistočne Evrope, Plevenskom filharmonijom, Kamernim orkestarom  Dušan Skovran....

Sarađivao je sa umetnicima kao što su Šlomo Minc, Itamar Golan, Emil Tabakov, Tan Dun, Mihail Šerbahov, Roman Simović, Nemanja Radulović, Minčo Minčev , Džon Adams , En Šao,  Piter Skaltrop, Lesli Hauard  i mnogi drugi.

Vanredni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a od 2015 godine i  umetnički direktor u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Vođen idejama Šiničija Suzukija, u svom  pedagoškom radu prenosi mladima znanje i ljubav prema muzici oslanjajući se na pomalo zaboravljene životne vrednosti poput osećajnosti, intuicije i istrajnosti.

Suzuki svira na  violončelu Džejmsa i Henrija Benksa iz 1797. godine.

Ivana Damjanov

Ivana Damjanov je rođena u Zrenjaninu. Trenutno je student druge godine Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi docenta Milana Miladinovića, odsek klavir. Kao izuzetan talenat upisala je AUNS dve godine pre svoje generacije. Iako ima samo osamnaest godina, svojim brojnim nagradama i nastupima već se pozicionirala među vodeće pijaniste svoje generacije.

Počela je da svira klavir u četvrtoj godini, a u šestoj godini je upisala drugi razred OMO Josif Marinković u klasi prof. Dijane Bugarski Miškeljin. Već tada je počela da učestvuje na republičkim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima i osvaja najviše nagrade počevši sa prvom nagradom na međunarodnom takmičenju u Zagrebu 2006. godine. Sledeća bitnija takmičenja na kojima je osvajala nagrade su bila IX pijanistički konkurs EPTA, Internacionalni pijanistički konkurs Citta di Gorizia u Italiji, Međunarodno takmičenje Petar Konjović, u Beogradu, Memorijal Isidor Bajić u Novom Sadu, Međunarodno takmičenje Nikolaj Rubinštajn u Parizu. Osvojala je nagrade za mlade talente grada Zrenjanina i Novog Sada. Takođe je bila laureat na republičkim i međunarodnim takmičenjima u oblasti kamerne muzike, solfeđa i teorije muzike.

U kolekciji priznanja ima preko 40 prvih nagrada. Tokom studija osvojila je Sirmium music fest International piano competition 2017 i proglašena Laureatom takmičenja za sve studentske kategorije. Proglašena je za najboljeg učesnika elitnog muzičkog kursa za izuzetne talente iz celog sveta Junior Academy Eppan 2017. u Italiji i dobila prvu nagradu publike. Takođe, osvojila je III nagradu na prestižnom internacionalnom takmičenju na Malti 2017.god. Na takmičenju San Dona di Piave u Italiji u maju 2017 osvojila je prvu nagradu, specijalnu nagradu žirija Con distinzione i nagradu publike na završnom Gala koncertu pobednika svih kategorija.  Nakon toga učestvovala je na Festivalu Virtuoso e belcanto u Luki, Italija i na Festivalu ruske muzike Boljšoj gde je u konkurenciji sa kamernim sastavima i studentima osnovnih i master studija osvojila 3. nagradu, odnosno bronzanu matrijošku. Na Međunarodnom takmičenju Stefano Marizza u Trstu, Italija, osvaja 3.nagradu. Nakon toga se na takmičenju Guliano Pecar i Citta di Gorizia takmiči u dve kategorije gde osvaja 1. nagradu i specijalnu nagradu žirija kao najmlađa i najperspektivnija finalistkinja. U 2018. godini učestvuje kao izvođač festivala Piano City u Milanu i osvaja 1. nagradu na takmičenju Roberto Sellani u okviru  festivala. Nakon toga osvaja specijalnu nagradu Tamas Vasary za najperspektivnijeg pijanistu na takmičenju u Španiji Ciudad de Vigo. Dobitnica je nagrade Univerziteta u Novom Sadu za izuzetne rezultate u umetnosti.

Pohađala je masterklasove sa značajnim profesorima i pijanistima kao što su: Kemal Gekić, Natalia Trul, Aleksandar Serdar, Jevgenij Starodubčev, Svetlana Bogino, Andrea Bonata, Žak Ruvije...

Učestovala je na humanitarnim koncertima, imala brojne solističke resitale, a nastupala je i sa orkestrom i sa kamernim sastavima u najznačajnijim kulturnim centrima i salama širom Srbije, u Rumuniji, Nemačkoj, Italiji, Malti, Austriji, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Mađarskoj... Takođe je snimala za RTV i RTS.

Jana Vukićević

Jana Vukićević je rođena 2. oktobra 2001. godine u Beogradu. Violinu je počela da svira sa osam godina i sada je u četvrtom razredu Srednje muzičke škole "Dr Vojislav Vučković", u klasi profesorke Dragane Petrović.

Osvojila je mnoge nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima: Međunarodni festival gudača „Stringfest“, Sremska Mitrovica 2017., I nagrada; Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije 2016. I nagrada; Međunarodno muzičko takmičenje Premio Clivis 2015. Rim, Italija, I nagrada; Međunarodni festival Ub 2015., Srbija, I nagrada; Međunarodno takmičenje Barlassina - Young Talents with Orchestra 2014., Milano, Italija, II nagrada; Međunarodno takmičenje Tartini 2013. Piran, Slovenija, apsolutna prva nagrada; Međunarodno takmičenje Concorso Mozart 2013. Kvinto Vićentino, Italija, laureat; Nacionalni festival muzičkih i baletskih škola Srbije 2012., Smederevo, I nagrada.

Osvaja laureate i prve nagrade od 2013. do 2018., kao član svih kamernih ansambala sa kojima je nastupala na takmičenjima.

Jana komponuje i osvaja nagrade:  Međunarodno takmičenje  Artistes en Herbe 2015., Luksemburg, III nagrada; Republički festival dečjeg muzičkog stvaralaštva Deca kompozitori-FEDEMUS 2014., I nagrada; Međunarodno takmičenje Tartini 2013., Piran, Slovenija, specijalna nagrada za autorsku kompoziciju.

Prvi solistički koncert održala je 2014. u Galeriji fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, a nastupala je kao solista u mnogim kulturnim institucijama Beograda: Zadužbina Ilije M. Kolarca, Skupština grada Beograda, Narodno pozorište, SKC, Galerija KCB Artget, Narodna biblioteka, Galerija Pedagoškog univerziteta, Kuća Kralja Petra, Paviljonu Cvijeta Zuzorić itd. Solistički nastup uz pratnju orkestra imala je 2017. u Domu Vojske Srbije sa Umetničkim ansamblom MO Stanislav Binički.

Dve godine zaredom je polaznik Internacionalnog majstorskog kursa na Sardiniji, na kom ima priliku da uči i svira uz violiniste: Romana Simovića, Gordana Nikolića i Ivri Gitlisa.

Imala je priliku da učestvuje na kursu prof. Marka Serina, kao i da svira na koncertima barokne muzike u Rimu i u Beogradu, u okviru projekta umetničke saradnje MŠ Dr.Vojislav Vučković i Muzičke akademije Clivis iz Italije.

Učesnik je radionica i koncerata mladih talenata muzičkog ciklusa umetničke asocijacije ArtLink. Između ostalog svirala na ArtLink festivalu mladih talenata, na koncertu Stefana Milenkovića, kao i na koncertu Ištvana Vardaija sa ArtLink mladim virtuozima.

Pohađala je 2016.g. Letnju školu kamerne muzike i međunarodni festival mladih talenata „Musica Mundi“ u  Belgiji.

Primljena je u International Prodigy Orchestra and Choir (IPOC), orkestar sa kojim će svirati u okviru Beogradskog letnjeg festivala BELEF, kao i na drugim važnim festivalima i koncertima u regionu.

Učestvovala je na prestižnom festivalu u Švajcarskoj Festival de Verbier, gde je jula i avgusta 2017. provela tri nedelje u radu sa decom iz celog sveta - članovima orkestra mladih, među najcenjenijim savremenim muzičarima sveta. 

Učestvovala je na majstorskim kursevima i radila sa mnogim muzičarima i pedagozima: Igor Ozim i Vondži Kim Ozim, Mičo Dimitrov, Tatjana Balašova, Goran Kentera, Imre Lakatoš, Zoran Milenković i dr.

Jana je dobitnica stipendije Fondacije za mlade talente grada Beograda i dobitnica Dositejeve nagrade za postignute rezultate na takmičenjima.

Jovana Udović

Jovana Udović je rođena u Beogradu, 22.01.2004. godine. Svoje muzičko obrazovanje je započela sa 8 godina u OMŠ Petar Konjović Beograd, violina, u klasi profesorke Lidije Ranković. U 6. razredu prelazi u Školu za muzičke talente u Ćupriji, u klasu profesora Dragutina Mladenovića.

Tokom svog muzičkog obrazovanja aktivno je učestvovala na mnogobrojnim muzičkim radionicama, seminarima i master klasovima, radeći sa renomiranim profesorima i priznatim pedagozima iz zemlje i inostranstva: prof. Tatjana Balašova (Moskva), prof. Zoran Milenković (Italija), prof. Vladimir Marković (Sarajevo, Beograd), prof. Dragutin Mladenović (ARLEMM, Srbija), prof. Igor Tkačuk (Belgija), prof. Robert Lakatoš (Novi Sad).

Član je Master Art Akademije pod rukovodstvom profesorke Ane Veskov, gde osvaja priznanje Master Art Laureata 2017.godine.

Osvaja brojne prestižne nagrade na mnogim takmičenjima lokalnog i međunarodnog karaktera, od kojih su bitnije: Republičko takmičenje 2014. i 2016.godine – 1. nagrada, 2018. – Laureat;

Eugen Cuteanu Temišvar, Rumunija 2015.godine – 1.nagrada i specijalna nagrada za izvođenje rumunskog autora, Međunarodno takmičenje gudača Niš 2017. godine – Laureat, Jaroslav Kocian, Češka 2017. godine – 3. nagrada i Talents for Europe, Slovačka 2017.godine – 1. nagrada i specijalna nagrada- Art AIR Centar.

Kao solista i kao član orkestra nastupala je na mnogobrojnim koncertima u Beogradu: u Velikoj dvorani i Maloj galeriji Kolarca, Narodnoj biblioteci, galeriji Artget, Paviljonu Cvijete Zuzorić, Kući kralja Petra, Etnografskom muzeju, Skupštini grada Beograda, galeriji Progres.

Završila je i nižu muzičku školu iz klavira u klasi profesorke Aleksandre Bajler, OMŠ Petar Konjović Beograd.

Od ove godine član je orkestra Europian Spirit of Youth Orchestra (ESYO).

Jana je dobitnica stipendije Fondacije za mlade talente grada Beograda i dobitnica Dositejeve nagrade za postignute rezultate na takmičenjima.

Jana Jakovljević

Jana Jakovljević je rođena 2005. godine u Beogradu . Učenica je 6. razreda muzičke škole Petar Konjović, u klasi prof. Dragutina Mladenovića. Osvojila je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, od kojih su najznačajnije:

Grand Prix  na Festivalu slovenske muzike u Moskvi 2016. god., II nagrada na internacionalnom takmicenju Arthur Grimiaux u Briselu (Belgija) 2017. god., I nagrada na medjunarodnom takmičenju Ohridski biseri u Makedoniji 2014. god., III nagrada na međunarodnom takmičenju Jaroslav Kocian u Českoj Republici 2015. god., Laureat Republičkog takmičenja u Beogradu 2014, 2016 i 2018. god., I nagrada na međunarodnom takmičenju gudača u Nišu 2015. god., Laureat je Smotre muzičkih talenata Srbije u Sremskim Karlovcima 2013 i 2015. god. i Laureat je Međunarodnog takmičenja Mladi virtuoz u Beogradu 2012 i 2015. god.

Član je Art link organizacije i orkestra Art link virtuozi sa kojima redovno nastupa i kao solista. Imala je vise nastupa sa orkestrima kao sto su: orkestar Accademia archi de arrigoni Italija , Art link virtuozi i orkestar muzicke skole Petar Konjović. Jana je takođe i clan Dečije filharmonije, orkestra sa kojim je imala brojne nastupe. Učestvovala je na majstorskim kursevima i sarađivala je sa umetnicima: Roman Simović, Gordan Nikolić, Ivri Gitlis, Nemanja Radulović, Pavel Vernjikov, Hu Kun, Marko Josifovski, Igor Tkačuk, Timur Meljnik, Tatjana Balašova ...

Položila je prijemni ispit u Yehudi Menuhin školi u Londonu za školsku 2018/2019 godinu.

Damir Karić

Damir Karić (2008) je učenik drugog razreda Škole za muzičke talente u Ćupriji, u klasi prof. Nevene Busarac. Nastupao je kao solista i u duu sa Mihajlom Jovanovićem na koncertima škole (Galerija KNU u Beogradu, MŠ Vladimir Đorđević u Jagodini, MŠ Dušan Skovran u Ćupriji). Dobitnik je prve nagrade na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu 2017. godine, kao i prve nagrade na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola 2018. godine u Beogradu.

Mihajlo M. Jovanović

Mihajlo M. Jovanović je rođen 02.06.2009. u Ćupriji. Školu za muzičke talente u Ćupriji je upisao 2016. godine, na odseku violončelo u klasi prof. Nevene Busarac. Prvi nastup je imao na koncertu u Školi za muzičke talente, na kom je nastupio zajedno sa Damirom Karićem. Kao solista je nastupio na koncertu u galeriji SANU. Na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola 2018. godine je osvojio prvo mesto u pretkategoriji.